Provincie Flevoland

Flevoland houdt vast aan ambitie
Provinciale Staten van Flevoland vinden dat het kabinet verdergaande keuzes moet maken als het gaat om de ontwikkelingen van Flevoland. Daarom hebben zij in hun vergadering van donderdagavond 12 november een motie ingediend die het college van Gedeputeerde Staten verzoekt om het kabinet nogmaals te wijzen op de ambities van Flevoland.
Onder andere de IJmeerverbinding, de groei van Almere en de ecologische opgave in het natuurgebied Markermeer/IJmeer staan niet op zichzelf, maar bedienen een groter gebied dan alleen Flevoland, zo stellen Provinciale Staten.
Almere moet van het kabinet de vijfde stad van Nederland worden. Daarmee zorgt het voor verdere doorgroei in de Randstadregio. Maar willen de mensen die in de 60.000 te bouwen huizen gaan wonen, net als de andere Flevolanders, een goede verbinding met de Randstad hebben, dan moet er een IJmeerverbinding aangelegd worden. Dit is een harde eis van de provincie om in de schaalsprong te voorzien. Het kabinet heeft te kennen gegeven dat het in 2012 de definitieve beslissing neemt. Tot die tijd laat het kabinet een
werkmaatschappij uit zoeken wat de mogelijkheden zijn van de IJmeerverbinding, en van het alternatief de Hollandse Brug als verbinding tussen de Amsterdam en Almere. En ook op dit punt verschillen de beide overheidsinstanties van inzicht; Provinciale Staten zien in de Hollandse Brug geen goed alternatief omdat deze de problemen in hun visie niet zal doen terugnemen.

De motie (zie de rechterkolom) werd statenbreed aangenomen met daarbij een stemverklaring van de SP, GroenLinks en de PvdD betreffende de Hollandse Brug.
De motie werd statenbreed aangenomen
De motie werd statenbreed aangenomen