Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


13 nov 2009

Ymere speurt via interenet woonfraude op

Woningcorporatie Ymere in Haarlem zet een nieuw middel in bij het opsporen van woonfraude. De corporatie heeft een internetbedrijf in de arm genomen dat op internet speurt naar woningen en kamers die te huur worden aangeboden.

Het internetbedrijf reageert dan fictief om na te gaan of het inderdaad om illegale onderverhuur gaat. Als dat het geval is dan volgt de reguliere aanpak van woonfraude.

Aanpakken woonfraude
Ymere en andere woningcorporaties proberen woonfraude hard aan te pakken. Goede samenwerking met gemeenten levert hierbij goede resultaten op. Aedes-directeur Hendrien Witte zegt op Aedesnet.nl: "Door het koppelen van persoonsgegevens uit de gemeentelijke basisadministratie met gegevens uit de administratie van woningcorporaties is het mogelijk fraude op te sporen. Maar ook het de wijk in sturen van interventieteams wordt toegepast".

Ymere heeft met haar nieuwe aanpak succes. Harm ten Zijthoff, manager Team onrechtmatige bewoning van Ymere: "Er zijn in ruim twee maanden ongeveer 60 zaken van woonfraude gepakt."

Een effectieve aanpak van woonfraude leidt tot kortere wachtlijsten, een betere doorstroming op de woningmarkt en vergroot de leefbaarheid in wijken en buurten. Hier hebben zowel de corporatie als de gemeente baat bij.