Gemeente Rotterdam

Terugblik: Begrotingsraad 12 november 2009

De gemeenteraad heeft op 12 november gedebatteerd over de begroting voor 2010. In het begrotingsdebat werden in totaal 103 moties en 11 amendementen ingediend. Na uitleg en/of toezeggingen van het college werden diverse moties teruggenomen. Na stemming werden 34 moties aangenomen. Er werden drie amendementen aangenomen. Het college werkt deze verzoeken uit en informeert de raad over de uitvoering. Leefbaar Rotterdam en de SP stemden tegen de door het college voorgestelde begroting. De begroting werd aangenomen.

Begroting 2010 behandeld

Leefbaar Rotterdam gaf aan dat de kredietcrisis gevolgen heeft voor stad. Op dit moment en in de toekomst. Daarom snapte de fractie niet dat het college tevreden is en aangeeft op de ingeslagen weg door te kunnen gaan. Het college kijkt volgens de fractie tot 2010 en niet verder. De komende tijd is er geld nodig. Het verhogen van de belastingtarieven is niet de oplossing. Leefbaar Rotterdam wilde dat het college een bezuinigingsplan maakt en dat de gemeentelijke uitgaven fors worden teruggedrongen. Rotterdammers moeten ontlast worden. Rotterdam moet ook veilig zijn. Daarom mag de politie geen last hebben van rijksbezuinigingen.

De PvdA complimenteerde het college. Ondanks de crisis en fikse tegenvallers heeft zij heldere keuzes en een solide en meerjarig dekkende begroting gemaakt. De fractie gaf aan dat Rotterdam werkt. Rotterdam werkt als het gaat om de economie, om banen en om de opleiding van jonge Rotterdammers. Ook in sociaal opzicht. Het stadsbestuur krijgt van de Rotterdammers een ruime voldoende. De recessie lossen we niet in de stad op. Het bestuur moet alles uit de kast halen om de gevolgen op te vangen en groener, schoner en duurzamer uit de recessie te komen. Niet alleen inwoners en instellingen moeten de broekriem aanhalen, ook de gemeentelijke organisatie. Veiligheid is belangrijk. Repressie en preventie gaan hand in hand. De dienstverlening van de politie moet op peil blijven. De veiligheid van de Rotterdammer is belangrijker dan een bijzonder evenement.

De SP gaf aan dat de rekening van de crisis niet wordt neergelegd bij de veroorzakers, maar bij de Rotterdammers. De inwoners merken weinig van de daadkracht van dit college. Het roer moet om. De fractie presenteerde een alternatieve begroting met tientallen voorstellen. De crisis vraagt namelijk om andere oplossingen dan dit college presenteert. Zo moet er bijvoorbeeld aandacht zijn om mensen daadwerkelijk aan het werk te krijgen, aandacht zijn voor arbeidsdiscriminatie van allochtone jongeren en wil de fractie ouderen en gehandicapten gratis openbaar vervoer bieden. De SP wil een beter Rotterdam voor hetzelfde geld.

Het CDA blikte terug op de afgelopen bestuursperiode en keek vooruit. Ondanks de crisis staat Rotterdam er niet slecht voor. De fractie concludeerde dat het vertrouwen in de samenleving iets is toegenomen. Tussen inwoners en tussen inwoners en bestuur. Taboes en problemen worden benoemd. Meer mensen tellen en doen mee. Rotterdam is van de jeugd vindt het CDA. Het geld voor hulp aan en zorg voor kinderen die het nodig hebben, in nood zijn, mag niet opgaan aan bureaucratie. De starters op woningmarkt hebben meer kansen en kindvriendelijke wijken meer invulling gekregen. De fractie vindt dat de verloedering van straten tegengaan moet worden. Verloedering is een doorn in het oog van inwoners en niet goed voor het veiligheidsgevoel. De fractie riep dit en toekomstige colleges op serieus om te gaan met het primaat van de raad. De gemeenteraad stelt de kaders en het college is belast met de uitvoering daarvan. Het duale spel moet fair gespeeld worden. De fractie gaf ook aan dat het college eerst haar eigen broekriem moet aantrekken om aan geld te komen.

De VVD gelooft in de mensen die zelf iets van hun leven willen maken en kijkt scherp naar de financiering van projecten als Pact op Zuid en het Elektronisch Kind Dossier. Halen die projecten de gewenste doelen? De partij gaf aan dat Rotterdam geen echt culturele elite kent, wel een ondernemende elite. Ondernemende mensen die iets van de stad willen maken, wil de VVD steunen. De VVD wenst lagere belastingen. Een lastenverlichting voor alle ondernemers zoals een lagere OZB-belasting. Ook moet er ruimte zijn voor de automobilist. De verhoging van parkeertarieven is niet de manier om geld te verdienen. Ook mag Rotterdam niet onveiliger worden. Als het kabinet de bezuinigingen op de politie niet terugdraait wil de VVD de consequenties voor Rotterdam bespreken tijdens een spoeddebat. De fractie wil maatschappelijke en culturele initiatieven die mede gesponsord door het bedrijfsleven als diergaarde Blijdorp, het Rotterdams Philharmonisch orkest en de Doelen in stand houden.

GroenLinks gaf aan dat wat goed gaat, vaak niet opvalt. GroenLinks wilde dat in haar bijdrage zichtbaar maken. Zo is het tekort aan stageplaatsen opgelost en wordt perspectief geboden aan de Rotterdammer. Het gaat niet om de afkomst, maar om toekomst. Er is veel geïnvesteerd in participatie. Dat werpt vruchten af. Ook gaat het goed met de emancipatie van homo's. Deze periode is de cultuursector doorgelicht en zijn de knelpunten opgelost. Bewonersparticipatie, het Dialoogprogramma en het Jongerenjaar zijn onderwerpen waar je rond de start ervan veel hoorde en nu niet meer. Het gaat goed met deze trajecten. GroenLinks is tevreden met de inkoop van duurzameproducten door de gemeente. De fractie wilde dat de gemeente ook eerlijk geproduceerde producten koopt. Rotterdam is groener geworden vond de fractie. De partij wilde dat er aanvullend een plan met deelgemeenten wordt gemaakt om van grijze straten groene te maken. Bavaria cityracing en de kap van bijna 300 populieren langs de A16 zijn twee zaken die geen instemming krijgen van de partij.

De begroting laat een meerjarenperspectief zien dat geen rooskleurig beeld schetst. Dat vond de CU-SGP. Zeker als er de komende tijd nog meer tegenvallers te verwachten zijn. Een fors deel wordt opgevangen met geld dat in het Investeringsfonds Rotterdam gestort moet worden. Als het volgende college deze lijn voortzet, is het fonds snel leeg. In tijden van recessie staan twee zaken centraal. De eerste is keuzes maken. De fractie vindt dat we best zonder de operadagen kunnen. Rotterdam is namelijk geen operastad. Ook wil de CU-SGP stoppen met al die campagnes waarin we uit willen stralen dat Rotterdam alles is. Je kunt niet tegelijkertijd werkstad, studentenstad, evenementenstad, racestad, EK-stad, etc. zijn. Stop ook met de goedbedoelde adviesclubjes. Ook is het belangrijk vertrouwen te hebben en uit te stralen. Dat betekent volgens de fractie dat je het maatschappelijk middenveld serieus moet nemen en niet daar als eerste op gaan korten als het financieel wat lastiger wordt. De ultieme opdracht voor de overheid is om te stimuleren en te zorgen dat mensen ook vertrouwen hebben in elkaar. De jeugdzorg blijft een bijzonder aandachtsdossier. Het terugdringen van de wachtlijsten, het ontschotten de cultuurverandering in die sector blijven vragen om een daadkrachtig optreden van het college.

D66 vroeg zich af of dit college zich wel verantwoordelijk voelt voor de toekomst van Rotterdam. Er ontbreekt een echte visie en er worden ondanks de flinke greep uit de financiële reserves geen echte keuzes gemaakt. De keuzes die worden gemaakt zijn volgens D66 grotendeels symbolisch van aard. D66 wil een onderzoek naar een effectievere en efficiëntere welzijnssector en een oplossing voor de ontstane situatie op de arbeidsmarkt in de haven waar ervaren krachten uit de markt worden geprijsd door gesubsidieerde jongere werknemers. D66 vraagt verder aandacht voor de vereenzaming van ouderen in relatie tot het gratis openbaar vervoer, financiële impulsen voor duurzaam bouwen, een eerlijkere overeenkomst met deelgemeenten over het deelgemeentefonds en een continuering van de dagloonregeling.

Alle fracties besteedden - in meer of mindere mate - aandacht aan de bezuinigingen op Blijdorp, Plaswijckpark, de coördinatie Brede scholen, de parkeertarieven, de herinvoering van de logiesbelasting en de wijze van dekken uit het Investeringsfonds Rotterdam (IFR). De fracties willen dat de voorgestelde bezuinigingen worden teruggedraaid of op een andere wijze worden vormgegeven. De invoering van de logiesbelasting wordt niet gesteund. Ook is er veel discussie of het Investeringsfondsfonds bedoeld is om op deze wijze in te zetten om gaten te dichten.

Kijk voor de volledige bijdragen van de partijen op de fractiesites of kijk de vergadering in zijn geheel, per agendapunt of per spreker terug in de archiefversie van de live uitzending.

34 moties aangenomen

De volgende moties zijn aangenomen:

* Implementatie jeugdvriendelijke wijken in de deelgemeenten (CDA)
* De eerste gezinsvriendelijke stadswijk van Nederland (CDA)
* Onderzoek naar mogelijkheden verlaging concentratie fijnstof (Leefbaar Rotterdam)

* Toegankelijkheid voor mensen met een beperking (PvdA, D66)
* Voorkomen is beter dan genezen (PvdA)

* Blijf investeren in ondersteuning en begeleiding van mensen met HIV (SP)

* Unieke functie van COS behouden (CDA, PvdA, Groenlinks)
* 4M (GroenLinks, PvdA, CDA)

* Sensoor (GroenLinks)

* Welkom in Rotterdam (GroenLinks, PvdA)

* Meting effectiviteit Brede school (Leefbaar Rotterdam)
* Wensen en grenzen (PvdA)

* Uitbreiding 5%-regeling (PvdA)

* Instandhouding Brede school (Leefbaar Rotterdam)
* Coördinatie instandhouding Brede school (PvdA, GroenLinks)
* Niemand buitenspel (PvdA)

* Meer kinderen doen mee (PvdA, CDA, GroenLinks)
* Diergaarde Blijdorp afbouw korting en realisering windmolen en warmtekrachtkoppeling (PvdA, GroenLinks, CDA)
* Overgangsjaar Platform Buitenlanders Rijnmond (PvdA, CDA, GroenLinks)

* Dekking evenementenfonds (PvdA, CDA, GroenLinks)
* Minder managementkosten gemeente (PvdA, CDA, GroenLinks)
* Extra contactmoment JGZ 16-jarigen (SP)
* Gratis Rotterdampas voor jongeren (SP)

* Conducteurs in de metro (SP)

* Plaswijckpark (raadsbreed)

* Scouting (CDA)

* Kleine investering groot resultaat, mooie plint (CDA, PvdA, GroenLinks)

* Monitor balans tussen structuur en hulp kinderen (PvdA, CDA, GroenLinks)

* Rol LOV (GroenLinks)

* Perspectief in plaats van dagloon (GroenLinks, PvdA)
* Fairtrade millenniumgemeente (GroenLinks, CDA, D66, SP, CU-SGP)
* Maak van grijze straten groene straten (GroenLinks)
* Deelgemeentefonds (CU-SGP, D66, PvdA, CDA, GroenLinks).

De volgende drie amendementen zijn aangenomen: Wijziging Verordening logiesbelasting 2010 (PvdA), Minder management en lagere belastingen (PvdA, CDA, GroenLinks) en Geen verhoging afvalstoffenheffing (PvdA, CDA, GroenLinks).

Rotterdams resultaat

De basis voor de begroting 2010 is het collegeprogramma 'De stad van aanpakken voor een Rotterdams resultaat'. Het college wil bereiken dat alle Rotterdammers zich meer thuisvoelen in de stad en erop vooruitgaan; dat ze kunnen leven in een betere buurt, in een stad waar iedereen meetelt en meedoet en dat de stad beter bereikbaar is. Daarom wil het college in 2010 inzetten op talentontwikkeling en het vasthouden en binden van het talent aan de stad. Daarnaast wil het college investeren in werkgelegenheid en arbeidsmobiliteit, het ondersteunen voor wie het echt nodig heeft (dak- en thuislozen en slachtoffers van huiselijk geweld) en jong en oud. Ook wil het college strenger toezicht om te komen tot veiliger wijken, investeren in een aantrekkelijke woonstad, ondernemersschap steunen en investeren in duurzaamheid.

De begroting bevat de voorstellen voor het beleid in 2010 en de financiële vertaling van het beleid voor de periode 2010 tot en met 2013. De omvang van de begroting 2010 is ruim 4,4 miljard.

Klik door voor een bijgewerkte versie van het overzicht van de moties (nr. 6). De begroting 2010 en de teksten van de moties zijn terug te vinden op de themapagina over de begroting op deze website.

Raad stelt belastingverordeningen voor 2009 vast

De gemeenteraad heeft voor 2010 achttien belastingverordeningen vastgesteld. Centraal stonden de beperking van de lokale lastendruk en de kostendekkendheid van de tarieven die burgers en bedrijven betalen voor gemeentelijke prestaties. De trendmatige verhoging blijft beperkt tot de inflatiecorrectie. Voor 2010 komt dat uit op 0%. Een aantal tarieven beweegt met de kosten.

Ombuigingen in het Cultuurplan 2009-2012

Op 9 november 2008 onderschreef de raad het Cultuurplan 2009-2012 dat het college aanbood. De middelen voor de culturele sector vanaf 1 januari 2009 over 93 instellingen verdeeld met de intentie de structurele subsidierelatie tot en met 2012 te continueren. Sindsdien hebben zich in de cultuursector door verschillende factoren knelpunten aangediend. Deze knelpunten tellen op tot een totaalbedrag van 2,6 miljoen euro. Uitgangspunt is steeds geweest om de oplossingen voor de knelpunten zoveel als mogelijk te vinden binnen de cultuurbegroting. De Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur heeft op advies van het college advies uitgebracht. Alles afwegende wil het college de in het kader van het cultuurplan gemaakte afspraken in stand houden. Het college stelde de raad voor extra geld aan het plan toe te voegen. Op Leefbaar Rotterdam na stemde de raad in met het voorstel.

En verder heeft de raad

De beleidsdoelen vastgesteld voor het verstrekken van subsidies in 2010.

Raadsvergadering gemist of nog eens terugzien?

De vergadering van de gemeenteraad is live uitgezonden op www.rotterdam.nl en kan in het archief in zijn geheel, per agendapunt en per spreker worden bekeken.