Gemeente Haaksbergen


Rampenoefening
13-11-2009 Rampenoefening
De samenwerking tussen ambtenaren van de gemeente Haaksbergen en hun collega's verliep heel goed. "Al binnen het eerste uur was er sprake van een echt team", aldus een van de deelnemers aan de gezamenlijke rampenoefening van de gemeenten Enschede en Haaksbergen. Dit was een van de belangrijks pluspunten van de oefening die woensdagmiddag 11 november in het gemeentehuis in Haaksbergen, Wat beter kan - zo bleek bij de oefening - is de informatie-uitwisseling tussen de medewerkers in en de medewerkers buiten het gemeentehuis.

Binnen de nieuwe Veiligheidsregio Twente vormen de Enschede en Haaksbergen samen een zogeheten cluster. Dat betekent dat zij op het gebied van veiligheid - waaronder rampenbestrijding - steeds meer gaan samenwerken.

Bij de eerste gezamenlijk oefening ging het om een gasexplosie in het centrum van Haaksbergen, waarbij een aantal huizen zwaar werd beschadigd, met uiteindelijk diverse dodelijke en gewonde slachtoffers. Uit voorzorg moest een gebied van vijftig meter rondom de explosie worden ontruimd. Daarbij was ook Het Assink Lyceum die daadwerkelijk aan de oefening mee deed met een ontruiming. Ruim honderd leerlingen van Het Assink moesten worden geëvacueerd. Met een aantal bussen werden ze naar sporthal De Els gebracht en daar opgevangen. Op de opvanglocatie moesten de scholieren vervolgens allemaal worden geregistreerd. Het Assink Lyceum beschouwt z'n eigen ontruimingsoefening als geslaagd. Tijdens de oefening werden allerlei zogeheten processen in werking gesteld, zoals die tijdens rampenbestrijding worden onderscheiden. Zo werd deze week geoefend door onder meer het gemeentelijk managementteam en de actiecentra Evacuatie, Opvang en verzorging, Facilitaire verbindingen, Logistiek, CRIB (Centraal registratie- en inlichtingenbureau) en Crisiscommunicatie. Naast de ongeveer 130 figuranten deden totaal bijna honderd Enschedese en Haaksbergse ambtenaren aan de oefening mee.

Het is de bedoeling dat er voortaan eenmaal per jaar een dergelijke gezamenlijke oefening van Enschede en Haaksbergen plaatsvindt.