Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

78289 Kopie aan VDC

Datum 13 november 2009

Betreft Kamervragen illegale handel in honden

Geachte Voorzitter,

Hierbij doe ik u, mede namens de Minister van Justitie, de antwoorden op de vragen van het lid Van Velzen (SP) toekomen betreffende de illegale handel in honden.

Vraag 1
Wat is uw reactie op het bericht dat de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) 154 honden heeft weggehaald bij een handelaar in Oisterwijk1, en dat deze handelaar reeds drie keer eerder betrapt is op zware verwaarlozing van honden? Deelt u de mening dat het onmogelijk zou moeten zijn dat eenzelfde handelaar driemaal betrapt wordt maar nog steeds honden kan houden? Zo nee, waarom niet? Zo ja, hoe gaat u dit bewerkstelligen?

Ten algemene betreur ik het als er sprake is van dierenleed. Deze handelaar is in het verleden beboet voor begane overtredingen en hij heeft een transactie voldaan.
Op basis van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren en de Wet op de economische delicten heeft de rechter de mogelijkheid een persoon die zich schuldig maakt aan dierenmishandeling, of het Honden- en kattenbesluit overtreedt, te beboeten, een gevangenisstraf op te leggen en als bijzondere voorwaarde bij een proeftijd een houdverbod op te leggen gedurende 3 jaar. In het initiatiefwetvoorstel van Waalkens en Van Ormel2 wordt voorgesteld dit houdverbod verder uit te breiden tot 10 jaar.


1De Telegraaf, 18 september 2009: "Inspectiedienst haalt 154 honden weg bij handelaar in Oisterwijk"

2 2) Voorstel van wet van de leden Waalkens en Ormel tot wijziging van het Wetboek van Strafrecht in verband met het verhogen van de maximale proeftijd voor misdrijven die de


*PDOC01/78289*
PDOC01/78289

Welke straf gepast wordt geacht in een bepaald geval is in het Nederlandse rechtssysteem aan de rechter, met inachtneming van de in de wet neergelegde Datum maximumstraffen.

Vraag 2 en 5
Wat zijn de resultaten van de extra inzet van de AID met drie fte per 2007 met betrekking tot gezelschapsdieren, zoals toegezegd in antwoord op de feitelijke vragen over de voortgangsrapportage 2008 Nota Dierenwelzijn en Agenda Diergezondheid?

Wat is het resultaat van de sinds 2008 via een projectmatige aanpak verhoogde inzet op het uitvoeren van controles in het kader van het Honden- en kattenbesluit?

Voor wat betreft de beschrijving van de inzet van de extra fte's en de werkwijze van de AID vanaf 2007 verwijs ik u naar de voortgangsrapportage Nota Dierenwelzijn en de Nationale Agenda Diergezondheid (Kamerstukken II, 2008- 2009, 28 286, nr. 287).

In 2007 en 2008 zijn in het kader van het reguliere toezicht op het Honden- en kattenbesluit 350 controles uitgevoerd door de AID. Bij de controles in 2008 is speciale aandacht besteed aan de vraag of de bezochte personen en instellingen in bezit waren van een bewijs van vakbekwaamheid. Bij 306 van deze controles zijn geen onregelmatigheden geconstateerd. Bij 44 controles werden overtredingen geconstateerd en zijn maatregelen getroffen, variërend van het geven van een waarschuwing, het uitvoeren van hercontroles tot het opmaken van proces-verbaal. In 10 gevallen is er een proces-verbaal opgemaakt.

Vraag 3
Hoeveel malafide hondenhandelaren zijn er sinds 2007 opgespeurd? Tot hoeveel processen-verbaal heeft dit geleid en welke sancties zijn er opgelegd? Is het primaire doel bereikt om de malafide hondenhandel beter en efficiënter te kunnen opsporen?

In 2007 en 2008 zijn in het kader van de opsporing aanpak van malafide hondenhandel extra controles uitgevoerd. De LID en AID hebben in 2007 en 2008 in totaal 41 keer proces-verbaal opgemaakt voor het niet naleven van regelgeving met betrekking tot de handel in honden. De sancties variëren van bijvoorbeeld

gezondheid of het welzijn van dieren benadelen, en in verband met het verhogen van het strafmaximum voor onder meer het doden van andermans dieren, Kamerstukken II 2005/06, 30 511, nr. 5.

enkele transacties tot een bedrag van 2200 Euro, werkstraffen van 60 uur en Juridische Zaken

meerdere boetes variërend van 500 tot 2850 Euro.
Datum Ik ben positief over de voorlopige resultaten van de extra inzet op het gebied van 13 november 2009 gezelschapsdieren. Het is echter nog te vroeg om een eindoordeel te geven over Onze referentie 78289 de effectiviteit van de aanpak van malafide hondenhandel en de daarvoor gebruikte middelen.

Vraag 4 en 6
Wat zijn de resultaten van de inzet van de AID sinds deze in 2007 met het project `Internetrecherche voor de opsporing van illegale handel in exoten en gezelschapsdieren op het internet' is begonnen? Kunt u daarbij specifiek ingaan op het aantal advertenties dat is aangetroffen waarin sprake was van illegaal aanbod, hoeveel processen-verbaal er zijn opgesteld en tot welke sancties dit uiteindelijk heeft geleid?

Wat zijn de resultaten van de controles die zijn uitgevoerd op basis van signalen die uit het project Internetrecherche naar voren zijn gekomen?

Sinds de AID het project 'internetrecherche' is begonnen, is een groot aantal meldingen en advertenties onderzocht met betrekking tot de handel in CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of wild fauna and flora) soorten en gezelschapsdieren. De AID heeft geen informatie over het precieze aantal advertenties dat onderzocht is. De getroffen maatregelen variëren van een waarschuwing tot het opmaken van proces-verbaal. Soms bleek na nader onderzoek geen sprake te zijn van onregelmatigheden. Er is in 15 gevallen een proces-verbaal opgemaakt. De sancties voor de handel in CITES soorten variëren van 200 euro voor het in bezit hebben van schedels van beschermde inheemse soorten tot 1.650 euro voor het aanbieden van levende muurhagedissen. Enkele zaken zijn nog in onderzoek.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg


---- --