Gemeente Dongeradeel


Bezuinigingen op taken in Dongeradeel

Het college van de gemeente Dongeradeel heeft deze week voorstellen voor bezuiniging aangeboden aan de raad. In totaal gaat het om een bedrag van 1,5 miljoen euro structureel. Het gaat om zeer uiteenlopende voorstellen. Zo stelt het college onder andere voor diverse subsidies te verlagen en te bezuinigen op het openbaar groen. Het college wil de regio sociaal-economisch versterken en heeft er daarom voor gekozen op dat gebied niet te bezuinigen.

Waarom bezuinigen

Het is al enige tijd bekend dat Dongeradeel fors moet bezuinigen. De bezuinigingen zijn nodig omdat de gemeente de komende jaren voor een aantal belangrijke opgaven staat. Er moet bijvoorbeeld fors geïnvesteerd worden in onderhoud en vervanging van wegen, bruggen, walbeschoeiingen en gebouwen (zoals scholen). Daarnaast wil de gemeente zich blijven inzetten voor de sociaal-economische versterking van Dongeradeel. De gemeente wil oplossingen bieden voor de hardnekkige sociaal-economische problemen in Noordoost Friesland en de verwachtingen met betrekking tot de teruglopende bevolking. "Als we nu niets doen, gaat de regio achteruit en dat kunnen en mogen we niet laten gebeuren. We moeten alles op alles zetten om de inwoners van onze regio een duurzaam perspectief te bieden. De omgeving leent zich daarvoor, maar de omstandigheden nog niet", aldus burgemeester Waanders.

Bezuinigingen

De gemeente vindt het van groot belang dat kinderen in de regio alle kansen krijgen en dat hun talenten worden benut. Dit sluit aan bij de gedachten van de sociaal-economische ontwikkeling van de regio. Ondernemers moeten op langere termijn een beroep kunnen doen op goed opgeleide mensen. Mede daarom wil de gemeente de drempel voor voorzieningen die bevorderlijk zijn voor de ontwikkeling en vorming van kinderen jonger dan 12 jaar zo laag mogelijk houden. Bij de bezuinigingen op de muziekschool en de bibliotheek is daar bijvoorbeeld rekening mee gehouden. Leerlingen van de muziekschool worden tot en met hun twaalfde jaar gesubsidieerd. Voor de bibliotheek zal de bezuiniging alleen tot tariefsverhogingen voor leden van 18 jaar en ouder leiden.

Het college wil dat gesubsidieerde instellingen een efficiencyoperatie van 10% gaan realiseren. De gemeente is nu twee jaar bezig met eenzelfde operatie op het eigen ambtelijk apparaat en vindt dat zo'n inspanning ook van een aantal gesubsidieerde instellingen gevraagd mag worden. Het gaat dan bijvoorbeeld om een bezuiniging op het streekarchivariaat, het algemeen sociaal cultureel werk en het maatschappelijk werk.

Ook zijn er bezuinigingsvoorstellen gedaan voor:
* Het natuurmuseum in deze vorm opheffen en het museum samen te laten werken met Talant en het steunpunt voor milieueducatie De Klyster

* Het technisch onderhoud aan dorpshuizen overlaten aan de dorpen.
* Het besparen op verkeersborden en openbare verlichting
* Het samenvoegen van de cliëntenraden

* Het afschaffen van de Lauwerspas

* Het verhogen van de onroerende zaak belasting voor niet-woningen met 1% per jaar.

Dit is een greep uit de 36 bezuinigingsvoorstellen. De gemeenteraad neemt tijdens de vergadering van donderdagavond 17 december een besluit over de bezuinigingen.

Hieronder kunt u het betreffende Raadsvoorstel downloaden. Raadsvoorstel Bezuinigingen Bestandsgrootte: 81 KB

Wegwerkzaamheden