Ministerie van Justitie

Minister Hirsch Ballin bij conferentie over internationaal strafrecht t.g.v.. Erasmusprijs 2009

Nieuwsbericht | 13-11-2009

Tijdens de conferentie `Justice in motion: Van Neurenberg tot Den Haag. Internationale vervolging en berechting van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid' ter gelegenheid van de uitreiking van de Erasmusprijs 2009, nam minister Hirsch Ballin op 12 november in het Vredespaleis uit handen van Martijn Sanders het boek The Prosecutor and the Judge in ontvangst.

De Erasmusprijs werd op 13 november in het Paleis Noordeinde door Zijne Koninklijke Hoogheid prins Willem-Alexander uitgereikt aan twee internationaal befaamde juristen, de Italiaan Antonio Cassese, eerste president van het Joegoslavië-tribunaal en nu hoofd van het Speciale Hof voor Libanon en de Amerikaan Benjamin Ferencz, oud-aanklager bij de processen van Neurenberg. De Erasmusprijs 2009 heeft als thema internationale vervolging en berechting van oorlogsmisdrijven en misdrijven tegen de menselijkheid.

Het boek the Prosecutor and the Judge, in de vorm van diepte-interviews door Heikelina Verrijn Stuart en Marlise Simons, gaat over rol van de twee laureaten als sleutelfiguren in de ontwikkeling van het systeem van universeel recht. De Erasmusprijs wordt jaarlijks toegekend aan een persoon die binnen het kader van de culturele tradities van Europa een buitengewoon belangrijke bijdrage heeft geleverd op cultureel, sociaal of sociaal-wetenschappelijk gebied. De prijs bestaat uit een geldbedrag van EUR 150.000.

Cassese heeft een cruciale rol gespeeld in het ontwikkelen van de relevante juridische begrippen en bijgedragen aan de oprichting van de eerste na-oorlogse hoven voor internationale rechtspleging. www.antoniocassese.it

Ferencz heeft zijn leven lang gestreden voor het beëindigen van straffeloosheid van de architecten en uitvoerders van grootschalige wreedheden en heeft steeds het belang van individuele verantwoordelijkheid benadrukt; www.benferencz.org

Meer informatie


* Foto's: Minister Hirsch Ballin bij conferentie over internationale vervolging en berechting oorlogsmisdaden