Gemeente Dalfsen

Dalfsen en provincie Overijssel zetten Essent-gelden in

13-11-2009

Op korte termijn gaat de gemeente Dalfsen een groot aantal duurzame projecten starten.

Dalfsen duurzame gemeente

Dalfsen - Op korte termijn gaat de gemeente Dalfsen een groot aantal duurzame projecten starten, die moeten leiden tot een CO2-neutrale gemeente in 2025. Er wordt gewerkt aan duurzame scholen, een fonds voor leningen voor duurzame maatregelen aan huizen, inrichting van de openbare ruimte van het openbaar vervoer op een duurzame manier. Het programma van de gemeente heet "Duurzaam Dalfsen".

Dalfsen speelt een belangrijke rol in het project Ruimte voor de Vecht. Dalfsen wil een aantal kleinschalige projecten uitvoeren. Uit een groot aantal plannen dat Dalfsen heeft, zijn afspraken gemaakt over het opknappen van de passantenhaven, het herinrichten van de voormalige vuilstort De Stokte als onderdeel van de fiets- en wandelroutes, het aanleggen van een waterbelevingspark, het bouwen van een uitkijktoren aan de overkant van de Vecht, een betere ontsluiting van Vechtvliet, invulling van het gebied rondom de Westermolen en een culturele invulling voor de chichoreifabriek in het Waterfront.

De kosten hiervan betalen de provincie en de gemeente uit de verkoop van hun Essent-aandelen. Dat staat in een overeenkomst die B en W van de gemeente Dalfsen en Gedeputeerde Staten van de provincie Overijssel deze week hebben bekrachtigd.
De plannen moeten nog worden voorgelegd aan de gemeenteraad en Provinciale Staten.
Het gaat om een gezamenlijke investering van bijna 5 miljoen euro, waarvan een deel gefinancierd wordt uit het Energiebesparingsfonds en een ander deel uit de opbrengsten van Essent.

Commissaris van de Koningin Geert Jansen: "De provincie Overijssel maakt met alle gemeenten in de provincie dergelijke afspraken. Wij hanteren de Overijsselse Methode. Dat wil zeggen dat wij samen met gemeenten projecten selecteren die bijdragen aan het een goed woon- werk- en leefklimaat. In Dalfsen ligt een zwaar accent op duurzaamheid."
Burgemeester Leo Elfers: "De investeringen worden gezamenlijk gedaan en daardoor kunnen we zaken beter en versneld uitvoeren. Met de resultaten kunnen onze inwoners hun voordeel doen. Het gaat om de leefbaarheid van onze mooie gemeente en van de provincie."

In het woningbouwprogramma dat gemeente en provincie hebben bekrachtigd willen beide partijen dat minstens 60% van de sociale huurwoningen op 1 januari 2015 het energielabel B heeft. De gemeente maakt met de woningcorporaties afspraken over het renoveren en aanpakken van deze woningen. De provincie draagt hiervan 75% van de kosten. Verder heeft de gemeente Dalfsen een energieloket geopend en zal daarnaast nog een demonstratiewoning voor energie en duurzaamheid openen. Ook zorgt de gemeente voor voorzieningen en het aanpassen van woningen zodat veel meer ouderen langer zelfstandig kunnen wonen.

Provincie en gemeenten richten hun beleid tot 2020 op 17.900 extra woningen in West Overijssel. Dit betekent voor de gemeente Dalfsen een toename van circa 1000 woningen van 1 januari 2010 tot 1 januari 2015. De nieuwbouw zal voor een aanzienlijk deel (ten minste 25%) worden gerealiseerd in gebied waar al huizen staan. Het accent zal dus liggen op stedelijke vernieuwingsprojecten die meegefinancierd kunnen worden uit het programma Stedelijke Vernieuwing van de provincie.

Verder is overeengekomen dat de gemeente een bedrijventerreinenvisie opstelt, waarin de ruimtebehoefte voor nieuwe terreinen wordt onderbouwd.

Overijssel investeert extra
De provincie Overijssel investeert in de komende twee jaar extra in de Overijsselse woon-, leef- en werkomgeving. De Overijsselse gemeenten hebben hun Essent-aandelen verkocht, met een gezamenlijke waarde van 150 miljoen euro. De provincie en de gemeenten maken nu afspraken over hoe dit geld duurzaam wordt geïnvesteerd in de Overijsselse samenleving. Het gaat dan om projecten die provincie en gemeenten gezamenlijk uitvoeren en financieren. Een belangrijke voorwaarde is dat de schop zo spoedig mogelijk in de grond moet kunnen.