D66

vrijdag 13 november 2009

D66 vraagt minister Hirsch Ballin af te zien van besluit SWIFT

D66 in de Tweede Kamer wil van Minister Hirsch Ballin weten of Nederland zich aansluit bij de landen die voorlopig afzien van een besluit over de doorgifte van Europese bankrekeninggegevens aan de Verenigde Staten.

Op de rem

Op initiatief van de Duitse Liberale Minister van Justitie Leutheusser-Schnarrenberger hebben vier EU-landen donderdag besloten om op de rem te gaan staan in ´de zaak SWIFT´. Duitsland, Frankrijk, Finland en Oostenrijk willen niet dat er haastig en zonder parlementaire controle een besluit wordt genomen.

Nieuwe wind

Als het akkoord over doorgifte van rekeninggegevens na 1 december 2009 valt, na de inwerkingtreding van het nieuwe EU Verdrag, dan heeft het Europees Parlement automatisch zeggenschap. D66 Europarlementariër In 't Veld is tevreden: "De manier waarop de Europese regeringen deze deal probeerden door te drukken is een democratie onwaardig. Dit soort zaken mag niet worden onttrokken aan democratische controle". In 't Veld juicht de stap van haar Europese partijgenoot toe: "Met het aantreden van Mevrouw Leutheusser- Schnarrenberger waait er een nieuwe wind. Hopelijk vindt Europa nu de weg terug naar de rechtsstaat en respect voor de burgerrechten."

Rechtszaak

D66 Europarlementariër In 't Veld probeerde eerder al via een beroep op de Eurowob inzicht te krijgen in de manier waarop de Europese Raad van Ministers over deze kwestie besluit, maar ving bot. Nu stapt In 't Veld naar de rechter om alsnog toegang te krijgen. "De Raad weigert stelselmatig openheid van zaken te geven. Ook in andere kwesties houden ze de stukken geheim. Dat is een heel slechte zaak. Documenten mogen alleen geheim worden gehouden in uitzonderlijke gevallen, als er vitale belangen geschaad zouden worden".

Ook D66 in de Eerste Kamer heeft eerder dit jaar vragen gesteld aan de minister van Justitie over het al dan niet verlenen van toegang aan de VS tot Europese bankgegevens.