Gemeente Waterland

13 november 2009

Start preventieve huisbezoeken voor ouderen in Waterland

De gemeente Waterland start binnenkort met het project preventieve huisbezoeken. Alle inwoners van 75 jaar en ouder worden de komende maanden door middel van een huisbezoek geïnformeerd over de voorzieningen voor ouderen in Waterland. Daarnaast wordt ouderen tijdens het huisbezoek gevraagd naar hun wensen en behoeften op het gebied van wonen, zorg en welzijn.

Ouderen vormen een steeds grotere groep binnen de Waterlandse samenleving. Bij veel ouderen leeft de wens om zelfstandig te blijven in hun eigen omgeving. In een geschikte woning en met voldoende dienstverlening is het voor ouderen goed mogelijk om de zelfstandigheid te behouden. De afgelopen jaren is er binnen de gemeente Waterland een gevarieerd dienstenpakket ontstaan. Toch is het voor sommige ouderen niet altijd duidelijk wat de mogelijkheden zijn. Om ouderen gericht en persoonlijk te informeren biedt de gemeente alle 75-plussers een huisbezoek aan.

Binnenkort ontvangt iedere zelfstandig wonende inwoner van 75 jaar of ouder een brief van de gemeente Waterland. In de brief wordt gevraagd of men een huisbezoek op prijs stelt en wordt de procedure rondom de huisbezoeken uitgelegd. De Stichting Maatschappelijke Dienstverlening (SMD) voert de huisbezoeken met hulp van vrijwilligers uit.

De gemeente Waterland streeft er naar dat oudere inwoners van Waterland goed geïnformeerd zijn en gebruik maken van de bestaande voorzieningen. Tevens hoopt de gemeente dat mogelijke knelpunten of belemmeringen kunnen worden weggenomen waardoor de zelfstandigheid van de Waterlandse ouderen wordt bevorderd.

---