Gemeente Waterland

13 november 2009

Nieuw moerasje in het groene hart

In het groene hart van Monnickendam, nabij de Wagenmakersbrug, is door plaggen een moerasgebiedje ontstaan. De Noordse Woelmuis en planten als Echte Heemst en Echt Lepelblad kunnen zich nu verder ontwikkelen.

Al 10 jaar werkt vrijwilligersgroep `Rietland Pierebaan' aan het onderhoud en beheer van een stukje rietland in het groene hart van Monnickendam. Door maaien en riet afvoeren blijft het landje schraal waardoor de oorspronkelijke moerasvegetatie zich kan blijven ontwikkelen. Het onderhoud wordt ondersteund door Landschap Noord-Holland; een medewerker van het Landschap levert bijvoorbeeld de maaimachine en het benodigde gereedschap.

Enkele jaren geleden is de Noordse Woelmuis op het rietland geconstateerd. Dat is heel bijzonder; deze muis is zeldzaam en behoort tot de beschermde diersoorten. De woelmuis maakt nesten op de scheiding van land en water. Voor de voortplanting is het dus heel belangrijk dat er voldoende water in zijn leefgebied is. In het rietland aan de Pierebaan ontbrak een dergelijke land/waterscheiding. Gelukkig deed de mogelijkheid zich voor om subsidie aan te vragen bij Provincie Noord-Holland voor het plaggen.

De subsidie is snel beschikbaar gesteld omdat het project aan alle voorwaarden voldeed. Omdat de subsidie niet toereikend was heeft de gemeente Waterland het restant beschikbaar gesteld. De gemeente Waterland vindt het namelijk belangrijk dat beschermde vegetatie en diersoorten zich kunnen ontwikkelen.

Het resultaat is een mooi moerasje waarin de Noordse Woelmuis zich vast en zeker thuis voelt en zal voortplanten. De vrijwilligersgroep verwacht ook dat planten die vanouds in het brakke water voorkwamen binnen afzienbare tijd in het nieuwe moerasje aan de Pierebaan te vinden zullen zijn. Monnickendam heeft er een stukje natuur bij om trots op te zijn!

Wie meer informatie wil over de vrijwilligersgroep "Rietland Pierebaan" kan contact opnemen met mevrouw Van Straten telefoonnummer 0299-658 075.

---