Gemeente Sneek


geautomatiseerde palen binnenstad

Uitstel ingebruikname geautomatiseerde palen binnenstad

De automatisch verzinkbare paaltjes in de Sneker binnenstad worden eind van het jaar in gebruik genomen
in plaats van in november. Dit uitstel wordt veroorzaakt door onvoorziene problemen met de aansluiting van de palen op het KPN-netwerk.

Reden plaatsing
De palen zijn bedoeld om in de drukste winkelstraten van de binnenstad de veiligheid van voetgangers te garanderen. Omdat de winkels en andere bedrijven in deze straten bevoorraad moeten worden, zijn venstertijden ingevoerd. Gedurende deze tijden mag bevoorradend verkeer het voetgangersgebied vrij in en uitrijden. Daarnaast staan in de Kleine Kerkstraat op uitgaansavonden paaltjes om conflicten tussen gemotoriseerd verkeer en uitgaanspubliek te voorkomen. Ook deze paaltjes worden vervangen door een geautomatiseerde paal.

Venstertijden
De venstertijden zoals die nu gelden blijven gelijk. Voor het Leeuwenburg en het Grootzand betekent dit van maandag t/m vrijdag van 7.00 uur tot 12.00 uur en van 18.00 uur tot 21.00 uur, met uitzondering van koopavond. Op zaterdag is laden en lossen toegestaan van 7.00 tot 10.00 uur. Voor de Kleine Kerkstraat staat de paal op vrijdag- en zaterdagavond vanaf 23.00 uur tot 7.00 uur de volgende ochtend omhoog en in de maanden mei, juni, juli en augustus ook de gehele zondag.

Calamiteiten
De hulpdiensten kunnen altijd het voetgangersgebied inrijden. De palen reageren op zogenaamde transponders die in de voertuigen zitten, maar ook de meldkamer kan de palen bedienen. Mocht er een (stroom)storing zijn dan gaan de palen automatisch naar beneden.