Politiebond ACP

13 november 2009

Uit het landelijk overleg (12/11)

In Den Haag vond op donderdag 12 november weer het vaste landelijk overleg (CGOP) tussen de politievakbonden en minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) plaats. Vooral ATH'ers worden getroffen door de veranderingen in het kader van bestel en bezuinigingen. Het landelijk sociaal statuut is daarvoor van groot belang.

Vooral ATH'ers worden getroffen door de veranderingen in het kader van bestel en bezuinigingen. Het landelijk sociaal statuut is daarvoor van groot belang.

Namens de ACP waren Wiep van der Pal en Alie Nijboer aanwezig. Tijdens deze bijeenkomst is onder andere gesproken over: het landelijk sociaal statuut, reorganisaties bij de politie en de mexicaanse griep.

Onderhandelingen Landelijk Sociaal Statuut (bestelwijziging en bezuinigingen)
Partijen hebben vandaag elkaars inzet toegelicht en verkend.-klik hier- De komende week zullen de echte onderhandelingen vorm en inhoud krijgen. Het streven is om uiterlijk 10 december de uitkomsten van het overleg in een onderhandelingsakkoord om te zetten. Mits we elkaar weten te vinden natuurlijk. Het Landelijk Sociaal Statuut maakt onderdeel uit van de onderhandelingen. De ACP zal vóór de 10e december ledenraadplegingen organiseren, waarbij de achterban de bereikte resultaten zal kunnen beoordelen. Wanneer die raadplegingen plaatsvinden, wordt binnenkort bekend gemaakt.

Reorganisaties
Al diverse keren is het onderwerp nut en noodzaak van voorgenomen reorganisaties aan de orde geweest in het overleg. De rol van de bonden is toe te zien op de rechtspositie en de arbeidsvoorwaardelijke gevolgen ervan. De ACP heeft aangedrongen op terughoudendheid, omdat er een bestelwijziging op komst is, evenals bezuinigingen. Beide zaken zullen leiden tot reorganisaties. Om te voorkomen dat er "dubbel" gereorganiseerd wordt is afgesproken dat korpsen bij een voorgenomen reorganisaties nut en noodzaak moeten aantonen. Elk reorganisatievoorstel dat aan de medezeggenschap en vervolgens aan het CGOP wordt voorgelegd, moet een motivering bevatten waarin expliciet wordt ingegaan op het verband tussen de reorganisaties en de voorstellen inzake de wijziging van het politiebestel. Ook moet worden aangegeven binnen welke termijn de effecten van de beoogde reorganisatie hun beslag krijgen. Het komt erop neer dat er een lijn gevolgd gaat worden van nee-tenzij.

Uiteraard is het heel verstandig om voorgenomen reorganisaties vooraf te delen met het CGOP om te voorkomen dat binnen het korps allerlei zaken in beweging worden gezet zonder dat de CGOP zich er een mening over heeft kunnen vormen en toestemming heeft gegeven. Dat voorkomt dat er op een later moment op moet worden teruggekomen en er (nog meer) onrust ontstaat op de werkvloer.

Mexicaanse griep
De vaccinatie tegen de Mexicaanse griep is gestart. Sommige mensen lopen meer risico op complicaties van de griep. Zij kunnen er ernstig ziek van worden en soms zelfs overlijden. De overheid biedt deze mensen vaccinatie aan. Evenals aan sommige medewerkers in de zorg en mantelzorgers. Kwetsbare groepen en mensen uit de zorg krijgen dus vaccinatie aangeboden. Het is gebaseerd op een advies van de Gezondheidsraad. De ACP heeft de Minister van BZK reeds eerder gevraagd ook politiemensen te vaccineren, omdat zij in de zogenoemde frontlinie van de maatschappij werken. De Minister heeft ons laten weten dat de Politie niet behoort tot de groep die nu al vaccinatie krijgt aangeboden. Niet omdat ze van mening is dat de Politie het niet behoeft te krijgen, maar vanwege het feit dat er momenteel onvoldoende vaccins beschikbaar zijn. In het kader van schaarste is dus de keuze gemaakt om andere groepen te vaccineren.
---