Politie Groningen

Eigenaren wasserij verbranden afgewerkte olie

Sellingen e.a., 13-11-2009 o Het Regionaal Milieu Team van Regiopolitie Groningen heeft een onderzoek naar het gebruik en inzamelen van afgewerkte olie afgesloten. Tegen de eigenaren van een wasserij in Sellingen wordt proces-verbaal opgemaakt.

De politie reageerde na meldingen over de wasserij in Sellingen. Het bedrijf zou afgewerkte olie voor een stoomketel verbranden. De wasserij adverteerde op de website van Marktplaats om deze olie gratis te kunnen verkrijgen. In maart 2009 werd vervolgens een onderzoek opgestart. Het verbranden van afgewerkte olie kan in de omgeving leiden tot ernstige verontreiniging. Dit feit kan ook voor buurtbewoners consequenties voor de gezondheid opleveren. Daarnaast is afgewerkte olie een gevaarlijke afvalstof. Deze olie mag alleen door erkende inzamelaars ingenomen en afgegeven worden. In heel Nederland zijn er slechts zes inzamelaars van afgewerkte olie.

Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat de ondernemer inderdaad afgewerkte olie ophaalde bij voornamelijk garagebedrijven in de provincie Groningen en Drenthe. Deze olie gebruikte de man om de stoomketel in zijn bedrijf te laten draaien. De politie denkt dat er ongeveer 7000 liter afgewerkte olie is verbrand.

Aanhoudingen

Begin juli 2009 zijn beide eigenaren van de wasserij, een man en een vrouw uit Ter Apel, aangehouden voor deze strafbare feiten. Daarnaast heeft de politie een nader onderzoek in hun woning en in hun bedrijf ingesteld. Tijdens de aanhoudingen werden in een bedrijfsauto van de verdachten negen vaten met afgewerkte olie aangetroffen. Deze olie had men een dag eerder bij een garagebedrijf opgehaald.

Door medewerkers van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) uit Rijswijk zijn op de bedrijfslocatie monsters genomen. Hiermee kon de ernst van de verontreiniging van de afgewerkte olie en de gevolgen voor de woonomgeving worden vastgesteld. Uit dit onderzoek is gebleken dat alle aangetroffen afgewerkte olie van zodanige kwaliteit was dat deze olie nooit verbrand had mogen worden. De olie was namelijk van zeer slechte kwaliteit.

De ernst van de situatie was kennelijk niet doorgedrongen bij de betreffende ondernemer. De man ging na zijn vrijlating de volgende dag gewoon door met het verbranden van afgewerkte olie. De verdachte werd vervolgens weer aangehouden. Nadat de resultaten van de onderzochte monsters bekend waren geworden, heeft de politie de afgelopen weken nog acht bedrijven als verdachte gehoord voor het aanleveren van afgewerkte olie. Alle bedrijven hebben verklaard olie aan de wasserij te hebben geleverd.

Bestuursdwang

De politie heeft het proces-verbaal naar het Functionele Parket van het Openbaar Ministerie gestuurd. De officier van justitie beslist op grond van het proces-verbaal of de eigenaars van de wasserij en de leveranciers van de afgewerkte olie vervolgd worden. Het verbranden van afgewerkte olie is een misdrijf. De gemeente Vlagtwedde heeft in juli van dit jaar bestuursdwang tegen de eigenaar van de wasserij toegepast. De ondernemer krijgt dwangsommen opgelegd als blijkt dat hij wederom afgewerkte olie gebruikt en verbrand.