ABVAKABO FNV

Grotere rol verpleegkundigen bij indicatiestelling

Staatssecretaris Bussemaker wil verpleegkundigen een grotere rol geven in de indicatiestelling van hun eigen patiënten. Dit is een van de maatregelen die de staatssecretaris voorstelt aan de Tweede Kamer om de indicatiestelling in de AWBZ-zorg te versoepelen voor mensen met een ernstige aandoening.

"Verpleegkundigen kennen hun patiënten het beste en kunnen om die reden een passend indicatieadvies opstellen. Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) volgt dan het advies op en controleert steekproefsgewijs of het een juiste indicatie was. Het CIZ houdt daardoor tijd over voor complexe indicaties", aldus de staatssecretaris..

Standaardindicaties
Verpleegkundigen kunnen nu al een aantal zorgproblemen via een SIP (Standaard Indicatie Protocol) vaststellen. Bijvoorbeeld wondverzoging, zwachtelen en sondevoeding. De behandelend professional kan de standaardindicatie zelf geven en de zorg kan meteen beginnen. De staatssecretaris gaat deze mogelijkheden nu uitbreiden. En zij gaat kritisch kijken of het elektronische aanmeldformulier geen onnodige vragen bevat en deze zonnodig aanpassen. Om zo de administratieve lasten beperkt te houden.

Geen herindicatie
Mensen met een ernstige handicap hebben straks geen herindicatie meer nodig om voor zorg in aanmerking te komen. Ze krijgen één keer een indicatie en behouden die de rest van hun leven. Het gaat bijvoorbeeld om mensen met een zware lichamelijke en verstandelijke handicap, ernstige dementie, Huntington, en kinderen met een ernstige (terminale) ziekte. De indicatie wordt alleen bijgesteld als de situatie van de cliënt verandert. De staatssecretaris onderzoekt ook de mogelijkheid tot zelfindicaties voor cliënten die zelf willen aangeven welke zorg ze nodig hebben.

Als de Tweede Kamer akkoord gaat, gaat de regeling in 2011 van kracht. 13-11-2009, Geestelijke gezondheidszorg, Gehandicaptenzorg, Universitair medische centra, Verpleeg- en verzorgingshuizen, Ziekenhuizen | Meer over: zorg