Gemeente Zoetermeer

Impuls voor mantelzorgers

De gemeente gaat het geld van de mantelzorgimpuls inzetten om mantelzorgers beter te kunnen bereiken en te helpen. Veel mantelzorgers zijn onbekend met de hulp die zij kunnen krijgen van Stichting Rondom Mantelzorg. Door gebrek aan hulp dreigen zij overbelast te raken.
De komende twee jaar gaat de gemeente, samen met de stichting Rondom Mantelzorg, extra promotionele acties uitvoeren om meer mantelzorgers te bereiken en te informeren over de mogelijkheden voor hulp.

De mantelzorgimpuls komt ook ten goede aan verbreding en versterking van de respijtzorg aan mantelzorgers. Respijtzorg neemt het werk van de mantelzorger tijdelijk over, waardoor deze meer tijd voor zichzelf krijgt om andere dingen te doen. Respijtzorg kan thuis worden geboden, maar ook in een instelling. Hiervoor wordt nu een plan opgesteld.

Ook vrijwilligers kunnen ingezet worden om mantelzorgers te ondersteunen. In Zoetermeer start volgend jaar een pilot voor vrijwillige netwerkcoaches. Getrainde vrijwilligers helpen de mantelzorger om het sociale netwerk op te bouwen en te versterken. Dat voorkomt dat mantelzorgers er helemaal alleen voor komen te staan. De raad neemt over dit voorstel op 12 december een besluit.