Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

watersymposium

Communicatie is sleutelwoord tijdens watersymposium

( bytes) Hoe houden we ook in de toekomst in ons laaggeleden Noord-Holland droge voeten? En wat kunnen hoogheemraadschap en gemeenten hierin voor elkaar betekenen? Deze vragen stonden centraal in ons jaarlijkse watersymposium op 12 november.

Inhoudelijk en gepassioneerd

Een kleine tweehonderd bestuurders en ambtenaren van gemeenten, provincie, Rijk en het hoogheemraadschap, vonden elkaar al snel in inhoudelijke, en vaak ook gepassioneerde gesprekken. In drie workshops van een uur kwamen verschillende thema's aan bod. Wat komt er kijken bij het versterken van een dijk en hoe kunnen gemeenten en hoogheemraadschap hierin beter plannen, overleggen en besluiten? Hoe kan de samenwerking verbeteren als het gaat om bouwplannen bij een bestaande dijk? En hoe stemmen gemeenten en het hoogheemraadschap hun wateragenda's - bijvoorbeeld als het gaat om rioolwater, baggeren, waterberging en stedelijk water - beter op elkaar af? Belangrijkste conclusie: elkaar in een nog vroeger stadium opzoeken en betrekken bij de plannen. `Communicatie is en blijft het sleutelwoord', zoals één van de deelnemers het verwoordde.

Inlevingsvermogen noodzakelijk

Het symposium opende met presentaties van dijkgraaf Luc Kohsiek, hoogheemraad Kees Stam en de burgemeester van Wieringen, Marjan van Kampen-Nouwen. `Inleven in elkaars belevingswereld rond watervraagstukken is absoluut noodzakelijk om droge voeten te houden', volgens de dijkgraaf, die zei te rekenen op `een dijk van een samenwerking'. Hoogheemraad Kees Stam deed uit de doeken welke inspanningen er op stapel staan om de waterveiligheid te waarborgen. Burgemeester Marjan van Kampen gaf een interessant inkijkje in de `belevingswereld' van haar gemeente. `Het water is altijd al om ons heen geweest, en de dijk beschouwen we als onze dijk.' Ze deed een oproep om dijken beter te benutten, bijvoorbeeld door ze te gebruiken voor het opwekken van energie met behulp van windmolens of zonnecollectoren. `Van prachtdijken naar krachtdijken', luidde haar parool.