Ministerie van Economische Zaken

Misleidende sms-dienst mogelijk oneerlijke handelspraktijk

13 november 2009 | nieuwsbericht | Telecom en consument

'Misleidende informatie bij sms-diensten vormt mogelijk een oneerlijke handelspraktijk.' Dat schrijft staatssecretaris Heemskerk vrijdag 13 november 2009 in antwoord op Kamervragen over de dienst `Friendfinder' waarvoor onlangs veel reclame werd gemaakt.

Bij 'Friendfinder' gaat het om een (betaalde) SMS-abonnementsdienst. Bij de aanprijzing hiervan wordt consumenten de mogelijkheid geboden de verblijfplaats van iemand via zijn of haar mobiele telefoon op te sporen. Volgens Heemskerk is het volgens de Telecomwet niet toegestaan dat telefonieaanbieders locatiegegevens van hun abonnees aan derden verstrekken, tenzij degene om wie het gaat hiervoor toestemming heeft gegeven.

Stevige aanpak sms-fraude

Heemskerk laat de Tweede Kamer weten dat als je als consument de beloofde dienst niet ontvangt er mogelijk sprake is van een zogenaamde oneerlijke handelspraktijk. 'Indien een aanbieder op voorhand al weet dat het te verwachten resultaat niet of vrijwel nooit zal worden bereikt, maar achterwege laat dit aan de consument te melden, is doorgaans sprake van een oneerlijke handelspraktijk,' aldus Heemskerk. De Consumentenautoriteit kan optreden tegen dit soort praktijken met boetes oplopend tot wel 450.000 euro. Daarnaast is OPTA bevoegd op te treden bij overtreding van de Telecommunicatiewet.

Boetes

Volgens Heemskerk wordt stevig opgetreden tegen malafide sms-aanbieders. Zo legde de Consumentenautoriteit eerder al drie boetes op en zijn 21 dubieuze reclame-uitingen onder de aandacht gebracht bij de Stichting SMS gedragscode. De Consumentenautoriteit en de OPTA zullen de komende periode scherp blijven toezien op eventuele malafide praktijken. Zo nodig wordt handhavend opgetreden met stevige boetes. Ook is Heemskerk bezig om de bestaande (zelfregulering) rond sms-diensten tegen het licht te houden. 'Ik zal, mocht dat nodig blijken, niet aarzelen om aanvullende maatregelen te nemen,' aldus Heemskerk.

Meer informatie:

* Journalisten kunnen bij vragen contact opnemen met Edwin van Scherrenburg, woordvoerder Economische Zaken, telefoon: 070-3796464, email: e.v.vanscherrenburg@minez.nl