Gemeente Almelo

Meerderheid gemeenteraad stemt in met Begroting 2010: 'Verantwoord doorgaan'

13 november 2009 - De Begroting 2010 met als titel 'Verantwoord doorgaan' is aangenomen door een ruime meerderheid van de gemeenteraad.

het Stadhuis van Almelo
Het Stadhuis van Almelo, waar de gemeenteraad vergadert

De meerderheid bestond uit de fracties van PvdA, CDA, D66 en ChristenUnie. Tegen stemden de Socialistische Partij, GroenLinks, ALA/AOV en Leefbaar Almelo. De fractie van de VVD onthield zich van stemming door de vergadering tijdelijk te verlaten.

Koers
Uitgangspunt van de Begroting 2010 is dat Almelo ondanks de moeilijke financiële situatie op een verantwoorde manier kan doorgaan met de koers die is ingezet. Ook heeft het college er alles aan gedaan om de gevolgen van de crisis voor inwoners zo klein mogelijk te houden. De totale lokale lastendruk wordt verhoogd met minder dan het inflatiepercentage.

Minimale stijging
De OZB en het rioolrecht worden in 2010 slechts verhoogd met de inflatiecorrectie van 1%. De totale lokale woonlasten - onroerende zaakbelastingen, afvalstoffenheffing en rioolrecht - stijgen minimaal in totaal met slechts 0,26%.

Grote projecten
De gevolgen van de economische crisis op de uitvoering van grote (woningbouw)projecten zijn nog niet verwerkt in de begroting 2010. In januari 2010 wordt duidelijk of projecten kunnen doorgaan, worden vertraagd of geschrapt en neemt de raad hierover een besluit.

Voortzetting beleid
De Begroting 2010 is de laatste begroting van het huidige college van burgemeester en wethouders, want 3 maart volgend jaar zijn er gemeenteraadsverkiezingen. In de Begroting 2010 gaat het met name over de voortzetting van het door de raad ingezette beleid.