Gemeente Nijmegen

Nijmeegse brandweer geeft voorlichting in de wijk

13/11/2009

De brandweer besteedt de komende maanden extra aandacht aan de voorlichting over brandpreventie aan inwoners van Nijmegen. De komende twee weken bezoeken brandweermedewerkers woningen in de Planetenbuurt (Heseveld). Bewoners krijgen informatie en advies en ontvangen een gratis rookmelder.

Nijmegen volgt daarbij de Britse aanpak van 'Home safety' ('Veilig Leven'), waarin aandacht voor (brand)veiligheid centraal staat. Inwoners krijgen informatie over de brandveiligheid in de eigen woning en worden gewezen op eventuele risicovolle situaties. Het bezoek is gekoppeld aan een serie voorlichtingslessen op de basisscholen in de buurt. De afgelopen weken stonden brandweermedewerkers voor de groepen 7 en 8 van De Lanteerne en De Zonnewende.

Naast voorlichting op scholen voert de brandweer 'checks op brandveiligheid' uit in woningen. Deze activiteiten passen in de verschuiving van de focus van brandbestrijding naar risicobeheersing. Dit alles onder het motto 'beter voorkomen dan genezen'.

Voorlichting over woningbranden blijft noodzakelijk. De laatste Brandweerstatistiek van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) laat zien dat in 2008 97 slachtoffers vielen bij woningbranden. De NVBR (Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding) gaat de komende jaren trends rond gevallen van brand onderzoeken en de burger via voorlichting nog bewuster maken van brandonveilige situaties.