Nieuw-Vlaamse Alliantie


B-H-V en CD&V: een schaamteloos rijmpje (13/11/09)

De N-VA reageert geschokt op de uitspraken van Brussels minister Brigitte Grouwels op RTBF-radio vanochtend. De minister ziet geen graten in een vijfde belangenconflict tegen de splitsing van B-H-V, ingeroepen door het Brussels parlement. Dat een Vlaamse minderheid zo weggestemd wordt door een Franstalige meerderheid is geen probleem voor Grouwels. Het zou niet eens een rimpeling veroorzaken in de Brusselse Hoofdstedelijke regering volgens haar.

Uitgerekend vandaag vindt de inleidende zitting plaats van het proces dat de N-VA aanspande tegen het belangenconflict dat het Duitstalig parlement inriep tegen de B-H-V-voorstellen. De N-VA wil dat de rechter vaststelt dat dit belangenconflict geen wettelijke waarde heeft omdat het parlement van de Duitstalige Gemeenschap de procedure misbruikt.

Uit voorzienigheid dagvaardde de N-VA ook het Brussels parlement, om te verhinderen dat ook dat parlement, ná de Duitstaligen, een belangenconflict zou inroepen. Diverse Franstalige politici hadden zich immers al in die zin uitgesproken. De uitspraak van Grouwels illustreert dat de dagvaarding niet zonder grond is.

De N-VA staat perplex bij de schaamteloosheid van CD&V. In de Kamer mag de splitsing volgens de federale regeringspartijen niet gestemd worden omdat dat zou uitdraaien op een stemming van de Vlaamse meerderheid tegen een Franstalige minderheid. Dat is niet democratisch volgens CD&V en co. Maar als de rollen omgekeerd zijn, zoals in het Brussels parlement, dan is dat wél democratisch. Een meerderheid is in dit land enkel en alleen een democratische meerderheid als het gaat om een Franstalige meerderheid, stelt Kamerlid Weyts vast.

Brussels parlementslid Paul de Ridder interpelleert minister Grouwels in het Brussels parlement. Het is toch ongemeen cynisch hoe de partijtop van CD&V haar eigen mensen zo vernedert. Wat overblijft aan Vlaamsgezinden in eigen rangen, wordt er nu op uit gestuurd om een zoveelste knieval te verdedigen. Ongetwijfeld redeneren Thyssen en co. dat die boodschap uit de mond van mensen als Grouwels geloofwaardiger klinkt. Ik ben onthutst dat Brigitte Grouwels zich hiervoor leent, zegt de Brusselaar bitter. Bovendien heeft Brussel genoeg problemen om aan te pakken: de stadsvlucht, werkloosheid, armoede, gebrekkige tweetaligheid, om er maar enkele te noemen.

Ten tijde van het Vlaamse kartel met de N-VA, ging CD&V ab-so-luut niet toetreden tot een federale regering zonder splitsing van B-H-V. Na de kartelbreuk luidde het plots dat verregaande toegevingen moesten kunnen. En nu werkt CD&V, net als VLD, actief mee aan de blokkering van de wetsvoorstellen die het zelf heeft ingediend en goedgekeurd. Bij zoveel schaamteloosheid kan je er toch niet stom van staan dat mensen zich van de politiek afkeren?, zegt Vlaams parlementslid Mark Demesmaeker. Weyts en Demesmaeker, beiden uit Halle-Vilvoorde, roepen alle lokale CD&Vers en VLDers, gemeenteraadsleden, burgemeesters en bestuursleden uit hun regio op om bij hun eigen partijtop luidkeels te protesteren. Wij weten zeker dat de mensen in Halle-Vilvoorde, van álle partijen, dit niet pikken. De basis moet zn stem laten horen, besluiten de twee.