Stadsdeel Amsterdam-Noord

Beleid dierenwelzijn succesvol

Na de verkiezingen van 2006 besloot het nieuwe dagelijks bestuur een aparte portefeuille Dierenwelzijn in het leven te roepen. Tot dat moment ontbrak een samenhangend Dierenwelzijnsbeleid. Dat beleid is er nu wel en het stadsdeel heeft het onderwerp Dierenwelzijn bestuurlijk niet alleen op de stedelijke maar ook op de landelijke agenda weten te krijgen. Hierdoor vindt afstemming plaats met collega wethouders dierenwelzijn en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Op 10 november 2009 heeft het dagelijks bestuur de Uitvoeringsnota Dierenwelzijn vastgesteld waarin de behaalde resultaten op het gebied van dierenwelzijn worden toegelicht.

In Amsterdam-Noord leven veel dieren. Dit komt doordat het stedelijk gebied aan het Waterland grenst. In het stadsdeel komt bovendien veel groen voor, waardoor het een goed leefgebied is voor inheemse dieren. Ook bezitten veel bewoners van Amsterdam-Noord een huisdier. Het stadsdeel houdt op verschillende manieren rekening met de dieren die in Noord leven. Dit gebeurt in de vorm van natuurvriendelijk beheer, het realiseren van specifieke voorzieningen zoals nestkasten, het aanwijzen van gebieden als hondenuitlaatzone en het instellen van een checklist Dierenwelzijn bij projecten. Het feit dat er steeds meer ringslangeieren worden geteld, laat zien dat de getroffen ecologische maatregelen letterlijk hun vruchten beginnen af te werpen.

Portefeuillehouder Dierenwelzijn, Harm-Jan van Schaik: "Dieren dragen bij aan een levendige en leefbare stad. Samen zijn wij verantwoordelijk voor de dieren in ons stadsdeel. Daarom hebben bewoners, raadsleden en allerlei maatschappelijke organisaties zoals de Dierenbescherming, Dierenambulance, dierenopvang en de agrarische werkgroep een bijdrage geleverd aan deze Uitvoeringsnota. Deze samenwerking is voor ons heel belangrijk. Het uitwisselen van ervaringen, andere inzichten en het delen van successen geven een impuls aan dit nieuwe beleidsveld".