Gemeente Gaasterlân-Sleat


Bestuurders reiken 87 geboortebomen uit in Gaasterlân-Sleat

Zaterdag 14 november reikt de gemeente Gaasterlân-Sleat weer de geboortebomen uit. Wethouders, collegeleden en bijzondere ambtenaren reiken de bomen én een oorkonde uit aan de ouders van de kinderen die in het afgelopen haar in Gaasterlân-Sleat geboren zijn. Zo blijft de gemeente groen en helpen we mee aan een evenwichtige groei van het aantal bomen, van uiteenlopende soorten en leeftijden. De ouders kunnen kiezen uit 8 soorten bomen en de bomen worden bij de mensen thuis uitgereikt. Dit jaar zijn dit er 87.
Gaasterlân-Sleat reikt sinds 1980 geboortebomen uit. Vroeger was het op het platteland de gewoonte dat bij de geboorte van een kind een boom werd geplant. Zo kon het kind later, bijvoorbeeld op zijn of haar trouwdag, over een geldsom (bruidsschat) beschikken, afkomstig uit de opbrengst van het gekapte hout.
Als bosrijke gemeente heeft Gaasterlân-Sleat deze traditie in 1980 in ere hersteld, om daarmee invulling te geven aan onze verantwoording voor het groen houden van de omgeving.

Voor de ouders en het opgroeiende kind is het een bijzonder idee dat de boom even oud is als het kind zelf en samen met hem of haar opgroeit. Dit om het milieubewustzijn van kinderen te vergroten. De gedachte is dat ze hun eigen boom kennen en er goed voor zullen zorgen, zodat er bijvoorbeeld geen beschadigingen aan de boom worden aangebracht.