Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

vrijdag 13 november 2009 | Weblog

Minder boskap in Brazilië

Zoals ik woensdag schreef, had ik gisteren een gesprek met de topman van het Internationaal Energie Agentschap, Nobuo Tanaka (iea.org). Het was constructief. Tanaka benadrukte nog eens het belang van een ambitieus klimaatakkoord in Kopenhagen (vrom.nl). Zonder, zo stelt hij, gaat het verkeerd.

Ik onderstreep de noodzaak van een goed akkoord, hoewel ik me realiseer dat we voor een politiek akkoord moeten gaan. Cruciaal is een wereldwijd politiek akkoord op hoofdlijnen, waar de onderhandelaars goed mee uit de voeten kunnen. Snel na Kopenhagen moet dit uitgewerkt worden in een gedetailleerde verdragstekst.

's Avonds naar de Tweede Kamer voor het debat over de Crisis- en herstelwet (Regering.nl). We begonnen om 20 uur en ik was om 03:15 uur thuis. Een lange zit. De eerste ronde van de Kamer was om 1 uur 's nachts afgelopen. Er werd besloten alleen de minister-president een eerste reactie te laten geven. Helaas kreeg ik geen gelegenheid meer om vragen te beantwoorden. Er was, zoals te verwachten viel, kritiek van de oppositie. Maar goed, dat is hun werk.

Ik vind het nog altijd een goede wet. Het geeft ons de mogelijkheid versneld duurzame energie (vrom.nl) (zoals windenergie (vrom.nl) op land en warmte-koudeopslag) te realiseren. Bovendien is het belangrijk mensen aan groene banen te helpen - dat maakt deze wet mogelijk.

Maandag gaan ze verder, maar dan ben ik Kopenhagen (vrom.nl) voor een pre-COP overleg. Speaking of which: de minister-president heeft toegezegd in december naar de klimaattop te komen. Erg blij met deze steun.

Goed nieuws uit Brazilië. De ontbossing van de Amazone in Brazilië is afgelopen jaar veel minder snel verlopen dan in eerdere jaren. Tussen augustus 2008 en juli 2009 verdween 7000 vierkante kilometer jungle. Ruim 45 procent minder dan een jaar eerder. Er verdwijnt nog altijd zorgelijk veel bos, maar minder kap geeft hoop.

Volgens het Braziliaanse ministerie voor Milieu is de daling onder meer te danken aan een overheidsprogramma dat sinds 2004 probeert duurzaamheid in het gebied te bevorderen. Goed werk!