Gemeente Zoetermeer

Begrotingsdebat Zoetermeer in teken bezuinigingsvoorstellen

Het begrotingsdebat van de Zoetermeerse gemeenteraad op 9 en 12 november jl. stond in het teken van de economische crisis. Door deze crisis ontstaan grote tekorten op de Zoetermeerse begroting. Op voorstel van het college van B&W is de gemeenteraad akkoord gegaan met een ingrijpend bezuinigingspakket. De bezuinigingen starten al in 2010 en moeten vanaf 2013 jaarlijks EUR 6 miljoen opleveren. Op deze manier komt de gemeentelijke begroting weer in evenwicht.

De gemeenteraad stemde in met de begroting. In een gezamenlijk amendement hebben de partijen besloten een aantal financieringsvoorstellen nader in de raad te bespreken. Deze voorstellen hebben onder andere betrekking op de Zoetermeerbanen, actieplan om eenzaamheid tegen te gaan en buurtcoaches in te zetten, subsidies voor duurzaamheid, tegengaan verkeersgeluidshinder, enge plekken, onderhoud van huisvesting onderwijs en duurzaamheid, ICT in het onderwijs/SIZO, woonfonds en het flankerend beleid.

In totaal nam de raad acht moties aan.
Zo blijft `Jeugd en Alcohol' een belangrijk punt van aandacht voor het gemeentebestuur. De gemeente gaat zich inzetten om de uitwisselbaarheid van het vervoersbewijs tussen de HTM en RET nachtdienst te realiseren. Daarnaast komt er een voorstel om het digitale WMO-loket te verbeteren.
De veilig-stappenbus is een belangrijke schakel in het openbaar vervoer nachtnetwerk. Deze busverbinding moet een officiële lijndienst worden met haltes en haltetijden en worden opgenomen in de dienstregeling.
Voordat de invoering van de OV-chipkaart voltooid is, zal het op alle Randstadrailhaltes en OV-terminals mogelijk moeten zijn de OV-chipkaart aan te schaffen en op te laden.
Voor Zoetermeerpas-houders vanaf 65 jaar wordt een strippenkaartsysteem geïntroduceerd. Daarmee kunnen zij gratis een aantal koppen koffie krijgen in de woonzorgzones. Ook het vertier voor de jeugd stond centraal. In overleg met de wijkverenigingen wordt bekeken of er voor de jeugd minimaal een avond in de maand kan worden georganiseerd zodat zij in ongedwongen sfeer kunnen samenzijn. Ook sporten en beweging heeft de aandacht. De gemeente gaat onderzoeken of kunstgrasvelden in vakantieperiodes kunnen worden gebruikt voor kinderen en jongeren.

Het begrotingsdebat is live uitgezonden via Zoetermeer FM Infobox en nog terug te zien via de internetsite van de gemeente (www.zoetermeer.nl/raadsuitzendingen).