De Haagse Hogeschool

B-Cycle-It van Reggie Valpoort wint De Laan Prijs 2009 van De Haagse Hogeschool

âFietsen is snel, goedkoop, goed voor de fysieke arbeid én voor het milieuâ

Reggie Valpoort heeft met zijn project B-Cycle-It De Laan Prijs 2009 gewonnen. De Laan Prijs, Prijs voor Bijzonder Haags Peil wordt jaarlijks door de Stichting Laan van Meerdervoort uitgeloofd aan studenten van De Haagse Hogeschool die naast hun studie iets bijzonders gepresteerd hebben.

Reggie Valpoort, die de hoofdprijs van 3000 Euro ontvangt, is erg trots: âWe zijn pas sinds augustus 2009 bezig met B-Cycle-It en hebben in korte tijd al veel voor elkaar gekregen. Zo ondersteunt de gemeente Den Haag ons met een subsidie, want ook zij ziet de voordelen van dit project. Internationale studenten krijgen door de fietsen de kans om meer van de stad te zien en het aantal zogenaamde weesfietsen wordt aanzienlijk verkleind. Er is voor alle partijen een voordeel te behalen. Immers, fietsen is snel, goedkoop, goed voor de fysieke arbeid én voor het milieu.â

Marina ât Hart sleepte de tweede prijs (1500 Euro) in de wacht. Deze derdejaars studente Facility Management zet zich actief in om door kleine concrete projecten in ontwikkelingslanden de kwaliteit van leven van kinderen te vergroten. De derde prijs (750 euro) ging naar MovieMento, een fototentoonstelling van drie internationale studenten die de wereld naar De Haagse Hogeschool hebben gebracht.

Het oordeel van de jury

De jury was zeer enthousiast over het winnende project. âReggie heeft alles op eigen initiatief georganiseerd. Hij heeft een praktische oplossing bedacht voor een meervoudig probleem in Den Haag. Hij heeft snel resultaat geboekt met eigen middelen en een onovertroffen inzet. Bovendien is hij een goede businessman die anderen weet te motiveren,â aldus juryvoorzitter Lex Sip, voorzitter van Stichting Laan van Meerdervoort, die de prijzen beschikbaar stelt.

Over de winnaar

Reggie Valpoort â B-Cycle-It Reggie is eerstejaarsstudent International Business and Management Studies. Wil met zijn project B-Cycle-It verantwoord fietsgebruik onder internationale studenten stimuleren. Voor de studenten is het mede door de taalbarrière vaak moeilijk om via normale wegen een gebruikte of nieuwe fiets te vinden. Door B-Cycle-It is dit probleem verholpen. Voor 15 Euro per maand kunnen internationale studenten gebruikte en nieuwe fietsen huren, waarbij alle kleine reparaties gratis worden verricht. Dit is stukken goedkoper dan reizen met het openbaar vervoer en beter voor het milieu. B-Cycle-It biedt bovendien veel voordelen voor de gemeente Den Haag: het kopen van gestolen fietsen wordt tegengegaan, er blijven minder weesfietsen achter als de studenten weer huiswaarts keren en de studenten krijgen de kans om meer van de stad te zien door hun vergrootte mobiliteit.

De andere genomineerden

Marina ât Hart Marina is derdejaarsstudente Facility Management. Is vanuit naastenliefde en interesse in andere culturen actief als vrijwilligster binnen organisaties die de kwaliteit van leven voor kinderen in arme gebieden proberen te verbeteren door kleine concrete projecten uit te voeren. Heeft van 2007 tot heden allerlei acties opgezet met als doel geld in te zamelen voor projecten in Ecuador en Oeganda. In Oeganda heeft zij o.a. een weeshuis opgezet, eetlokalen gebouwd en lessen gegeven over dromen en het vergroten van eigenwaarde.

Raphael Fellmer â MovieMento Raphael is derdejaars student European Studies. Heeft eind 2008 met twee andere internationale studenten de tentoonstelling MovieMento georganiseerd. Het constant vergelijken van culturen en het leren over achtergronden van mensen uit de hele wereld bracht de studenten op het idee om een fotopresentatie samen te stellen. De fototentoonstelling is vooral bedoeld om mensen te inspireren zelf op reis te gaan en de wereld om hen heen te ontdekken. Ook willen de makers het internationale karakter van onze internationale studenten en internationale stad benadrukken. Daarnaast willen zij bereiken dat mensen verder kijken dan hun dagelijkse omgeving en dat ze bedenken wat er eigenlijk allemaal mogelijk is. De fotoâs hangen nog steeds in De Haagse Hogeschool.

De Laan Prijs

De Laan Prijs, Prijs voor Bijzonder Haags Peil wordt jaarlijks door de Stichting Laan van Meerdervoort uitgeloofd aan studenten van De Haagse Hogeschool die naast hun studie iets bijzonders gepresteerd hebben. Het gaat om activiteiten met een zekere relevantie voor het onderwijs of voor studenten, of met een maatschappelijk, sociaal of cultureel doel. Studenten moeten uitblinken in durf, bevlogenheid, originaliteit en creativiteit.

Over de Stichting Laan van Meerdervoort

De Stichting Laan van Meerdervoort (kortweg Stichting Laan) ondersteunt activiteiten voor of door studenten in de Haagse regio en richt zich daarbij vooral op De Haagse Hogeschool en de Mondriaan Onderwijsgroep. Daarnaast reikt de Stichting Laan jaarlijks prijzen uit aan studenten van De Haagse Hogeschool voor bijzondere prestaties. De Stichting Laan bestuurde oorspronkelijk de Huishoudschool in Den Haag.