D66

vrijdag 13 november 2009

Blijvende aandacht nodig voor homoseksualiteit op scholen

D66-Tweede Kamerlid Boris van der Ham wil dat het kabinet de bezuiniging op de versterking van het homovriendelijke klimaat op scholen terugdraait. Dat is hard nodig nu uit onderzoek van de Onderwijsinspectie blijkt dat een op de twee leerlingen de school niet beschouwt als een veilige plek om uit te komen voor je homoseksualiteit. Het kabinet wil 70.000 euro bezuinigen. Van der Ham stelde bij de behandeling van de begroting van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap niet alleen voor deze bezuiniging terug te draaien, maar ook nog eens 80.000 euro extra uit te trekken voor de voortgang van het project De Roze Olifant.

Taboe

De Roze Olifant stelt leerlingen in staat om homovijandigheid op scholen zelf aan te pakken. Van der Ham: Op veel scholen blijkt het onderwerp homoseksualiteit nog altijd een groot taboe. Homofobie, en zelfs discriminatie, komen nog steeds voor. De Roze Olifant ondersteunt homo- en lesboleeringen die het onderwerp op hun school bespreekbaar willen maken. Het probeert op scholen een sfeer te creëren waarin op een normale en prettige manier gesproken kan worden over homoseksualiteit.

Wereld van verschil

Van der Ham heeft goede hoop dat zijn voorstel een meerderheid in de Tweede Kamer zal halen. Het gaat om een bedrag van slechts 150.000 euro, zo vertelt hij. Zon kleine investering kan voor veel leerlingen een wereld van verschil betekenen. Tijdens het debat in de Tweede Kamer zei minister Plasterk al sympathiek tegenover het voorstel van Van der Ham te staan.