EU EC Enterprise


Economie, financiën en belastingen - Economie - Economisch beleid - 12/11/2009


De economische crisis heeft veel landen opgezadeld met begrotingstekorten die de 3%-grens ruim overschrijden. De Commissie komt met voorstellen voor de termijn waarop die tekorten moeten worden beperkt.

Een jaar geleden waren begrotingstekorten van twee of drie keer de EU-limiet in de meeste landen nog ondenkbaar. Nu zijn zij door de economische crisis eerder regel dan uitzondering.

De EU-landen moeten hun uitgaven weer onder controle krijgen, daarover is iedereen het eens. De vraag is hoeveel tijd zij daarvoor moeten krijgen. Veel EU-landen zijn huiverig om op korte termijn in de uitgaven te snoeien omdat zij het voorzichtige herstel niet meteen weer de kop in willen drukken. De Commissie heeft een tijdschema English opgesteld op grond waarvan 13 landen twee tot vijf jaar de tijd krijgen om orde op zaken te stellen in hun begroting.

Volgens de EU-afspraken mag het begrotingstekort van eurozonelanden en aspirant-eurozonelanden niet meer dan 3% van het bbp bedragen, maar wordt enige flexibiliteit toegestaan wanneer de economie kwakkelt. Die afspraken uit het zogenaamde EU-pact voor stabiliteit en groei moeten al te grote verschillen voorkomen, die het vertrouwen in de eurozone kunnen ondermijnen.

Gemiddeld hadden de EU-landen een begrotingstekort van 0,8% in 2007 en 2,3% in 2008. Dit jaar wordt een drie keer zo hoog cijfer van 6,9% verwacht, dat in 2010 nog verder zal oplopen tot 7,5%.

Het verschil tussen inkomsten en uitgaven liep tijdens de crisis snel op omdat de overheden veel geld hebben gestoken in het stabiliseren van het bankstelsel en het herstel van de economie. Omdat ook de belastinginkomnsten snel terugliepen, moest er geld worden geleend.

Alleen al het afbetalen van deze schulden is een kostbare zaak, ook al is de rente laag. As de rente stijgt, zou het economisch herstel trouwens meteen weer in gevaar komen, zo waarschuwt commissaris Joaquin Almunia.

De Commissie wil negen landen (Duitsland, Frankrijk, Spanje, Oostenrijk, Nederland, Tsjechië, Slowakije, Slovenië en Portugal) tot 2013 de tijd geven.

Italië en België krijgen de gelegenheid tot 2012, Ierland tot 2014 en het Verenigd Koninkrijk tot het begrotingsjaar 2014-2015. De Raad moet deze aanbevelingen nog goedkeuren.

Voor Frankrijk, Spanje, Ierland en het Verenigd Koninkrijk gaat het eigenlijk om uitstel, want voor hen golden kortere termijnen omdat hun begrotingstekort vorig jaar al boven de 3% was gestegen.

De Commissie heeft Griekenland de wacht aangezegd, omdat het onvoldoende had gedaan om het tekort te bestrijden. Griekenland verwacht dit jaar een begrotingstekort van bijna 13%, veel meer dan de oorspronkelijke raming.

Meer over de EU-procedure voor te grote begrotingstekorten

Financiële en economische crisis - EU-respons Deutsch (de) English (en) français (fr)


* EU-pact voor stabiliteit en groei