Vlaamse Overheid

Boekenbergpark te Antwerpen

Een landschapsbeheersplan voor het Boekenbergpark te Antwerpen

Vlaamse overheid

vrijdag 13 november 2009

Op 20 oktober 2009 gaf Vlaams Minister Geert BOURGEOIS zijn goedkeuring aan het landschapsbeheersplan voor het beschermd landschap "Boekenbergpark", gelegen op het grondgebied van de stad Antwerpen.

Een landschapsbeheersplan is een praktische leidraad voor het beheer van een beschermd landschap. De bedoeling van het plan is om eigenaars, huurders en gebruikers te stimuleren om mee te werken aan het beheer van het landschap. Daarom is er een landschapspremie voorzien voor wie acties uit het plan uitvoert.

Het Boekenbergpark draagt sinds 1974 het statuut van beschermd landschap. De bescherming van ca.11 ha grote park kwam er omwille van zijn bijzondere esthetische waarde en ging gepaard met de bescherming van het kasteel Boekenberg als monument.

Het Boekenbergpark is een typevoorbeeld van de 19^de-eeuwse Engelse landschappelijke stijl in de tuinarchitectuur.

Ondanks de bescherming ging de kwaliteit van de parkaanleg de laatste tientallen jaren achteruit. Om het tij te keren sloegen de stad Antwerpen en de Vlaamse overheid de handen in elkaar om een landschapsbeheersplan op te stellen. Het plan bevat een beschrijving van het beschermd landschap en een visie voor het beheer. Deze visie wordt ook vertaald in concrete doelstellingen en beheersmaatregelen. Naast maatregelen voor het behoud van de ontwerpkarakteristieken van een Engelse landschapstuin, gaat de aandacht in het landschapsbeheersplan ook uit naar het aanwezige bouwkundig erfgoed evenals de grote natuurwaarden die in het park aanwezig zijn.

In deze verstedelijkte omgeving maken deze natuurpracht en historische waarden dat het Boekenbergpark een ideaal gebied is voor wandelaars en andere recreanten. Er gaat daarom in het plan ook de nodige aandacht naar het goed inpassen van de aanwezige recreatieve infrastructuur.

Nu er een duidelijke visie ontwikkeld is voor het Boekenbergpark, is het aan iedereen die begaan is met het gebied om deze ook ten uitvoer te brengen!