Politie Gelderland-Zuid

Politie zet speciaal overvallenteam in

Regio politie Gelderland-Zuid, 13-11-2009 o De politie Gelderland-Zuid geeft hoge prioriteit aan overvallen en berovingen in de hele regio. Aanleiding hiervoor is een reeks overvallen en berovingen de laatste weken. Daarnaast stijgen ieder jaar de overvallen zodra de donkere maanden beginnen. Een speciaal overvallenteam is daarom opgericht om de daders op te sporen van de gepleegde overvallen en berovingen. Maar vooral ook om de stijging van overvallen en berovingen tegen te houden. Daarbij is hulp van de burger essentieel!

In de regio Gelderland-Zuid zijn in oktober en november 39 berovingen en 14 overvallen geweest. In Nijmegen vonden deze in een korte tijd plaats. De politie realiseert zich dat een beroving of overval een grote impact heeft op de slachtoffers. Mede daarom en gelet op de traditionele stijging in de laatste maanden van het jaar, is het overvallenteam gestart.

Extra maatregelen
Naast de inzet van het overvallenrechercheteam neemt de politie nog andere maatregelen om overvallen en berovingen te stoppen. De politie gaat de komende tijd het accent leggen op:

* Flyercampagne. De politie gaat actief ondernemers in de regio waarvan is gebleken dat deze vaak slachtoffer worden van een overval, zoals tankstations, snackbars en pizzerias, bezoeken. Door middel van een flyer worden zij geïnformeerd over maatregelen die ze zelf kunnen nemen om het risico op een overval te verkleinen. Tevens wordt het belang benadrukt van het uitwisselen van informatie met de politie, zoals het melden van opvallend gedrag.

* Verzorgen van preventieadvies op locatie. Betrokken ondernemers hebben de mogelijkheid een preventiecheck te laten doen in hun bedrijf. Zij kunnen hierover contact opnemen met de afdeling Criminaliteitsbeheersing op telefoonnummer 0900-8844. Eén van de medewerkers neemt dan contact op voor een afspraak op locatie.
* SMS-Alert. De politie vraagt actief via SMS-Alert de hulp van het publiek om verdachten te kunnen opsporen.

Verdachte situaties melden
De politie wil ook ú als burger oproepen om verdachte situaties en tips die de politie wellicht verder kunnen helpen in het onderzoek direct te melden. Dit kan via telefoonnummer 0900-8844 of anoniem via Meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800-7000.

Mocht het onverhoopt gebeuren dat u wordt overvallen of beroofd dan is het belangrijk dat u in zon situatie kan handelen. Een goed systeem is te handelen volgens het RAAK-principe:
R Rustigblijven. Overvallers komen niet voor u maar voor het geld. A Accepteren van de situatie. Ga er altijd van uit dat meegebrachte wapens echt zijn.
A Afgeven van het gevraagde. Pleeg geen verzet. K Kijken. Neem zoveel mogelijk kenmerken van de daders op.

Probeer het signalement, de vluchtroute en eventueel vervoersmiddel en kenteken zo goed mogelijk te onthouden en bel direct 112.

(11)

Laatst gewijzigd 13-11-2009 16:30 | © Regio Gelderland-Zuid |