Gemeente Alphen aan den Rijn

Alphenaren praten mee over de toekomst van de stad

Hoe toegankelijk is het Groene Hart? Wat zijn de woonbehoeften? Wat bedoelen we met duurzaamheid en welke rol speelt het openbaar vervoer? Deze en vele andere vragen worden beantwoord in de Alphense structuurvisie. In de structuurvisie leggen zeven bouwstenen de basis van hoe de stad er in de toekomst uit gaat zien. Daarmee maakt Alphen aan den Rijn keuzes over de ruimtelijke ontwikkeling van de stad. Inwoners en externe deskundigen praten mee.

De stadsvisie 2018 geeft richting aan de stad die uniek is als woonstad aan de Rijn en midden in het Groene Hart. In die stadsvisie staan opdrachten die ruimtelijke impact hebben, zoals mobiliteit, wonen en woonomgeving. Deze componenten worden vertaald in een grondgebieddekkende structuurvisie. De structuurvisie is daarmee een voortvloeisel van de Stadsvisie 2018. Daarnaast is de structuurvisie een lange termijnvisie (2030) die de burger inzicht geeft in ruimtelijke ontwikkelingen. Het college heeft nu de bouwstenen voor de op te stellen structuurvisie vastgesteld.

Inwoners nauw betrokken
In de zeven bouwstenen die de basis vormen voor de structuurvisie staan nu nog veel vragen en afwegingen waar de gemeente samen met inwoners, belanghebbenden en experts antwoord gaat geven. Een bouwsteen is bijvoorbeeld de relatie tussen de stad en het Groene Hart. Hierbij is het belangrijk om te weten waar Alphen aan den Rijn de harde grenzen stelt tussen de stadsranden en het Groene Hart. Een andere bouwsteen is boeiend wonen. Belangrijke vragen in deze bouwsteen zijn hoe we voorzien in de woonbehoefte van bewoners en welke doelgroepen in de komende 20 jaar belangrijk zijn. Bereikbaarheid en werken en economie zijn bouwstenen waarbij mobiliteit, infrastructuur en openbaar vervoer grote rollen spelen. Bij het uitwerken en analyseren van al deze onderwerpen worden bestaand beleid op gebied van vervoer, detailhandel, wonen en het buitengebied, evenals de gevolgen van de algemene landelijke trends, zoals vergrijzing, ontgroening en krimp, meegenomen in de discussies.

Volgende stap
De bouwstenen voor de Alphense structuurvisie zijn op 10 november vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders. Op moment dat de raad de bouwstenen overneemt en daarmee het startschot geeft, start de gemeente met de volgende fase: het daadwerkelijk opstellen van de structuurvisie en het in gang zetten van het participatietraject.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 0900 - 481 11 11

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn

Servicenormen