GroenLinks
EU-benoemingen: GroenLinks wil meer transparantie (en steun voor Kroes)

Het schimmige steekspel rond de Europese topbanen roept steeds meer onvrede en wantrouwen op. GroenLinks wil dat de Nederlandse regering het Poolse voorstel voor meer openheid steunt. Ook moet het kabinet-Balkenende alles in het werk stellen om Neelie Kroes een nieuwe termijn als eurocommissaris voor Mededinging te bezorgen.

"Al vanaf het moment dat de functie van vaste voorzitter van de Europese Raad werd bedacht, heerst de angst dat deze ambtsdrager een zetbaas van de grootste lidstaten wordt", constateert Mariko Peters, Tweede-Kamerlid voor GroenLinks. "Die angst wordt nu aangewakkerd door de berichten over een Frans-Duitse deal en Britse powerplay. Zo maakt de nieuwe ambtsdrager een valse start."

Op initiatief van GroenLinks heeft de Tweede Kamer besloten dat er aanstaande dinsdag een spoeddebat komt met de regering over de Europese banencarrousel.

De Poolse regering heeft deze week voorgesteld om meer openheid in de procedure te brengen. Kandidaten zouden zich moeten onderwerpen aan een sollicitatiegesprek met alle regeringsleiders, op de komende top van 19 november. Andere nieuwe lidstaten steunen dit voorstel. Ook de Nederlandse regering moet het Poolse voorstel steunen, vindt Peters. "Zo hoeft geen enkele lidstaat zich buitengesloten te voelen. Bovendien komen we zo te weten hoe de kandidaten het voorzitterschap willen vervullen. Hoe voorkomen zij dat hun rol botst met die van andere topmensen, zoals de voorzitter van de Europese Commissie? Hoe vaak zullen zij zich verantwoorden in het Europees Parlement? Willen zij ervoor zorgen dat het onderwerp klimaatverandering niet van de Europese agenda afglijdt?"

Judith Sargentini, Europarlementariƫr voor GroenLinks, wijst erop dat het Poolse voorstel meer kansen biedt aan vrouwelijke kandidaten. "Er zijn geschikte vrouwen voor deze baan, maar zij worden tot nu toe over het hoofd gezien. Het opengooien van de procedure zou bijvoorbeeld Mary Robinson en Vaira Vike-Freiberga, oud-presidenten van Ierland en Letland, de kans geven zich in de strijd te mengen."

Niet alleen de regeringsleiders, maar ook de Europese burgers hebben het recht om te weten waar de verschillende kandidaten voor staan, vindt Sargentini. "Als het Poolse voorstel wordt gevolgd, is er niets wat het Europarlement belet om de kandidaten uit te nodigen voor een openbaar debat. Dat geldt ook voor de kandidaten voor de post van Hoge Vertegenwoordiger voor het buitenlands beleid. Zo halen we deze benoemingen echt uit de achterkamertjes. Dat is belangrijk, want de procedure die nu gekozen wordt schept een precedent voor de toekomst."

In de schaduw van de strijd om de posten van Raadsvoorzitter en Hoge Vertegenwoordiger is Commissievoorzitter Barroso bezig met het formeren van een nieuwe team van eurocommissarissen. Neelie Kroes verklaarde afgelopen zondag dat zij Europese steun heeft voor een tweede termijn, maar dat de Nederlandse regering haar uit partijpolitieke overwegingen niet opnieuw wil voordragen. Mariko Peters verlangt dat het kabinet-Balkenende zich alsnog sterk gaat maken voor herbenoeming van Kroes als mededingingscommissaris. "Kroes is niet van mijn partij. GroenLinks was zeer kritisch bij haar benoeming. Maar eerlijk is eerlijk, ze heeft het gewoon goed gedaan. Ze heeft veel gedaan om van de Europese markt een eerlijk speelveld te maken, en daarbij de druk van grote bedrijven, banken en regeringen weerstaan. Alle reden om haar een tweede termijn te gunnen."