Gemeente Etten-Leur

Gemeente Etten-Leur ziet maximale resultaten tegen lagere kosten

Gemeente Etten-Leur ziet maximale resultaten tegen lagere kosten

Nieuwe voorstellen voor duurzame oplossingen in het uitvoeringsprogramma Structuurvisie Plus

Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor om een aantal wijzigingen toe te passen in het uitvoeringsprogramma Structuurvisie Plus. In het voorstel is een integrale afweging gemaakt tussen alle deelgebieden. Van educatie en sport tot cultuur en economische ontwikkelingen. Met dit voorstel is het college ervan overtuigd dat de lijn voor de komende 4 jaar duidelijk is en dat maximale resultaten kunnen worden behaald tegen lagere kosten. Het voorstel is gericht op een duurzame oplossing.

Begin dit jaar is het uitvoeringsprogramma bijgesteld. Hieruit bleek dat de kosten van projecten en wensen zijn toegenomen. Daartegenover staan minder inkomsten als gevolg van het regionaal standpunt over de woningbouwproductie in de periode 2002 - 2018. Het tekort tussen de kosten en het beschikbare budget komt uiteindelijk uit op ruim EUR 102.000.000. Eerder dit jaar hebben burgemeester en wethouders oplossingen voorgesteld voor die aanpassingen. De gemeenteraad heeft niet alle oplossingen over genomen en heeft voor onder andere projecten op het gebied van educatie en sport verzocht om een nadere studie te verrichten. De resultaten hiervan zijn verwerkt in een nieuw voorstel aan de gemeenteraad.

Hieronder een korte weergave van dit en andere voorstellen.

Educatie

De gemeente draagt, samen met de lokale schoolbesturen, zorg voor goed onderwijs. De rol van de gemeente betreft vooral de huisvesting met als doel het realiseren van brede scholen verspreid over de gemeente. In een brede school vindt een combinatie van onderwijs, welzijn en zorg plaats ten gunste van de ontwikkeling van kinderen en jongeren. Soms wordt ook een voorziening op wijkniveau aan de bouw van de school gekoppeld, dan is er sprake van een brede school plus.

De afgelopen maanden is in overleg met de lokale schoolbesturen gewerkt aan een programma voor de spreiding van brede scholen over vier clusters van wijken. Het gaat hier om twee clusters ten noorden van het spoor met de scheiding op de Plantijnlaan- Rijsdijk (clusters noordoost en noordwest) en twee clusters ten zuiden van het spoor met de scheiding op de as Schoonhout - Couperuslaan (zuidwest en zuidoost). Het programma wordt stapsgewijs tot 2015 gerealiseerd.

Naast de bestaande brede school in De Keen en de brede school plus in Schoenmakershoek wordt in noordoost het schoolgebouw van de Hasselbraam aan de Beukenlaan vernieuwd. In noordwest wordt een nieuwe brede school plus gebouwd in het gebied tussen de Concordialaan en de spoorlijn. Deze school bevat nieuwbouw voor onder andere D'n Overkant. In zuidwest is op de vrijkomende locatie aan de Lambertusstraat de bouw van een kleine brede school plus voorzien als vervanging van de huidige Vincent van Goghschool. Dit is een van de drie scholen in de cluster zuidwest. In deze cluster is op de huidige locatie van de basisscholen Klankhof en Melodie een brede school plus voorzien met instandhouding van het wijkgebouw en de gymzaal in De Gong. De derde brede school komt op het huidige zwembadterrein en wordt gecombineerd met de beoogde nieuwbouw van De Nobelaer (wijkgebouw blijft aan de Vondellaan). Tot slot komt er in de cluster zuidoost een brede school plus aan de Kraanvogel. Deze school wordt als eerste in aanbouw genomen.

Sport

In september 2007 is besloten tot de aanleg van een nieuw sportpark in de locatie De Groene Wig, bestaande uit zes voetbalvelden, twee rugbyvelden en honk- en softbalveld. Het sportpark De Lage Banken zou, behalve de atletiekbaan, verdwijnen.

In mei 2009 is het idee geopperd af te zien van de aanleg van dit sportpark, het sportpark De Lage Banken aan te passen voor voortgezet gebruik door de voetbalvereniging SC Unitas'30 en over te gaan tot de aanleg van nieuwe velden voor de honk- en softbal en de rugbysport in de geluidzone langs de rijksweg in het plan De Streek. Nadat het honk- en softbalveld daar zijn aangelegd kan een extra hockeyveld op het sportpark Hoge Neerstraat worden gerealiseerd.

Op verzoek van de gemeenteraad is een nadere studie verricht naar de aanpassing van het sportpark De Lage Banken en alternatieve locaties voor huisvesting van de andere verenigingen. De nadere studie leidt tot het voorstel om het sportpark De Lage Banken aan te passen door op termijn de atletiekbaan te vervangen door twee wedstrijdvoetbalvelden. De aanleg vindt pas plaats na de aanleg van een nieuwe atletiekbaan op een andere locatie. Vooruitlopend wordt in 2010 overgegaan tot de aanleg van twee kunstgrasvelden voor de voetbal. In het volgende jaar worden de overige velden opgeknapt. Het clubgebouw van de atletiekvereniging Achilles wordt overgenomen door de voetbalvereniging en aangevuld met de bouw van extra kleedruimten.

Het daadwerkelijke moment tot uitplaatsing van de atletiekbaan wordt bepaald door de ontwikkeling van de ledengroei bij SC Unitas'30. De nieuwe voetbalvelden op de atletiekbaan kunnen nooit eerder dan speelseizoen 2014 in gebruik worden genomen. Op dat moment kan op zijn vroegst op een andere locatie over een nieuwe accommodatie voor de atletiek worden beschikt. Als locatie wordt voorgesteld de geluidzone langs de rijksweg in het plan De Streek in combinatie met de aanleg van velden voor in elk geval de rugbysport en de honk- en softbal. De bundeling van velden heeft de voorkeur en het plan De Streek biedt daarvoor de ruimte.

Welzijn

Voor het thema Welzijn stelt het college voor de inspraak af te wachten op de accommodatienota en het jeugdbeleid. Het college stelt de gemeenteraad voor het concept- accommodatiebeleidsplan "Accommodaties voor elkaar! " vrij te geven voor inspraak. Dit plan is tot stand gekomen in samenspraak met de gebruikers van de accommodaties. In de inspraak-procedure kunnen de maatschappelijke instellingen/verenigingen kennis nemen van het concept-plan en hun reacties hierop formeel kenbaar maken.

Cultuur

Voor het thema Cultuur stelt het college voor uit te gaan van de nieuwbouw van het sociaal cultureel educatief centrum De Nobelaer op het Banakkerterrein gecombineerd met de bouw van de brede school Banakkers en de aanleg van een gedeelte van de parkeervoorziening op maaiveld. In een apart voorstel aan de raad legt het college de door de raad gevraagde second opinions over de stichtingskosten Nobelaer, kostprijsdekkende huur en inkomsten theater en horeca voor. Op basis van de inhoud van deze second opinions stelt het college voor om het besluit d.d. 30-6-08 tot het besteksgereed maken van het project Nobelaer te herbevestigen. Tevens wordt voorgesteld gebruik te maken van de huidige gunstige omstandigheden op de kapitaalmarkt door nu al een lening voor de realisatie van de Nobelaer aan te trekken

Infrastructuur

Voor het thema Infrastructuur stelt het college voor, in afwachting van de besluitvorming over de evaluatie van het Gemeentelijke Verkeer- en vervoerplan, in de periode tot 2020 alleen uit te gaan van een aanpassing van de Parklaan (gedeelte Anna van Berchemlaan - Schoonhout en aansluitende rotondes).

Werken

Voor het thema Werken stelt het college voor uit te gaan van het Sociaal economisch beleidsplan en de resultaten van de nadere studie naar de locatie voor nieuw bedrijventerrein af te wachten. In een apart voorstel stelt het college de gemeenteraad voor om nog geen besluit te nemen over de locatiekeuze voor een nieuw bedrijventerrein. Het college stelt voor om de locatie Hoge Haansberg bij de keuze te betrekken door de eerdere rapportages met die locatie uit te breiden. Verder stelt het college voor om de resultaten af te wachten van een onderzoek naar de oplossing van de wateroverlast op het bedrijventerrein Vosdonk en om dit rapport ook bij de uiteindelijke afweging te kunnen betrekken. Het Sociaal-economisch Beleidsplan 2009 is in de inspraak gebracht. Het college stelt de gemeenteraad voor om kennis te nemen van de zienswijzen en de reactie van het college daarop en stelt voor het aangepaste beleidsplan vast te stellen.

Structuurvisie en uitvoeringsprogramma

In 2005 heeft de gemeenteraad de Structuurvisie Plus 2020 vastgesteld. Hierin staat hoe de ruimtelijke ontwikkeling in Etten-Leur tot 2010 eruit moet zien. Het uitvoeringsprogramma geeft een overzicht van alle projecten op hoofdlijnen, de planning, de kosten en opbrengsten per project, het beschikbare budget en de onderlinge financiële samenhang. Alle ruimtelijke projecten zijn op elkaar afgestemd.

Dit is vertaald in een uitvoeringsprogramma dat een overzicht geeft van alle projecten op hoofdlijnen, de planning, de kosten dan wel opbrengsten per project, het beschikbare budget en inzicht in de onderlinge financiële samenhang. Alle ruimtelijke projecten zijn op elkaar afgestemd. Het uitvoeringsprogramma wordt jaarlijks bijgesteld. Nieuwe raadsbesluiten en nieuwe inzichten in de kosten worden hierin verwerkt.

Behandeling door gemeenteraad

De keuze is nu aan de gemeenteraad.

Op 23 november zal een toelichting worden gegeven op de notities in samenhang met de overige onderdelen van het uitvoeringsprogramma structuurvisie. Tevens wordt gelegenheid geboden om inhoudelijke vragen te stellen.

Op 24 november staat het voorstel op de agenda van de Infobijeenkomst; burgers en verenigingen kunnen ten overstaan van raadsleden melden wat zij vinden van het voorstel.

Op 7 of 8 december wordt het voorstel besproken in de Opiniebijeenkomst; daarna kan het voorstel nog geagendeerd worden voor de raadsvergadering op 21 of 22 december 2009.

Uw bezoek waard

Alarm & hulpdiensten

Stadskantoor

Roosendaalseweg 4
4875 AA Etten-Leur
Tel: 076 - 502 40 00
Fax: 076 - 503 38 80

info@etten-leur.nl