Vereniging Spierziekten Nederland

Nieuws

Voorzichtig met scootmobiel

Een scootmobiel is een mooi hulpmiddel, maar hij kan ook gevaarlijk zijn - vooral voor de berijder. Jaarlijks belanden gemiddeld 1200 mensen in het ziekenhuis door een ongeval met een scootmobiel. Meestal is alleen de berijder het slachtoffer.

scootmobirl onder auto Zes slachtoffers kwamen in deze periode om als gevolg van een dergelijk ongeval. Dat heeft de stichting Consument en Veiligheid vrijdag gemeld. Het aantal ongevallen met scootmobiels is sinds 2001 vertienvoudigd, zegt de stichting. Dat komt omdat steeds meer mensen een scootmobiel aanschaffen.

Beginnende scootmobielbestuurders onderschatten obstakels op de weg, zoals stoepranden, loszittende tegels, glasbakken en reclamezuilen. Het zijn vaak mensen die al hun hele leven fiets, brommer of auto hebben gereden die denken dat het rijden op een scootmobiel een fluitje van een cent is, aldus de stichting.

Consument en Veiligheid heeft onderzoek gedaan naar de veiligheid van scootmobiels. Uit dit onderzoek zijn de volgende preventiemaatregelen naar voren gekomen:

* Bij een hogere snelheid (rond de 15km/h) is een vierwiel scootmobiel veiliger en stabieler.

* Geef nieuwe gebruikers een vaardigheidstraining. Dit is geen scootmobiel rijbewijs! Een vaardigheidstraining moet gebruikers laten wennen en behendig(er) maken in het omgaan met obstakels, zoals verhogingen en het rijden op voetpaden.
* Verbeteringen aan de uitvoering van de scootmobiel. Aandachtspunten zijn: de stabiliteit, remfunctie, verlichting en spiegels (beiden nu niet verplicht) en de vormgeving van het dashboard.

* Meer aandacht op gemeentelijk niveau voor het toegankelijker maken van de openbare ruimte voor mensen die verplaatsingshulpmiddelen gebruiken, zoals scootmobiels en rollators

13 november 2009

VSN - Lt. gen. van Heutszlaan 6 - 3743 JN Baarn tel: 035-5480480 Spierziekten Infolijn: 0900-5480480 - E-mail: vsn@vsn.nl - Postbank 1422400