D66

vrijdag 13 november 2009

"Minder regels in Europa zijn hard nodig"

Europarlementariër Gerben Jan Gerbrandy juicht het initiatief toe van ACTAL (Adviescollege Toetsing Administratieve Lasten) en enkele Europese zusterorganisaties om gezamenlijk de administratieve lasten voor burgers en bedrijven in Europa terug te dringen. Tijdens een jaarlijkse bijeenkomst in Zweden hebben de organisaties hiertoe opgeroepen.

Minder regels

"Binnen de EU is een wereld te winnen wat betreft het verminderen van administratieve lasten", aldus Gerbrandy. "Veel EU-programmas zijn gebaseerd op wantrouwen. Gedetailleerde controles voor- én achteraf. Dat leidt tot een lawine aan administratieve lasten. Niet de beste voorstellen worden zo beloond, maar voorstellen die aan alle regeltjes voldoen. Daarmee krijgen we niet de kwaliteit waar we naar streven. Minder en snellere procedures zijn dus hard nodig."

Een onafhankelijk Europees orgaan

Daarnaast vindt Gerbrandy het hoog tijd voor een onafhankelijke Europese organisatie tegen administratieve lasten. Het interne orgaan van de Europese Commissie doet goed werk, maar kan zich onvoldoende kritisch opstellen tegenover de Europese Instituties. Als dienst van de Europese Commissie is de onafhankelijkheid in het geding.

Vermindering lasten

Ongeveer de helft van wetten en regels komt uit Europa. Nederland is voorloper in het verminderen van administratieve lasten, maar op Europees niveau is nog een wereld te winnen. Uit eerder onderzoek van ACTAL bleek dat in de verkiezingsprogramma´s voor de Europese verkiezingen weinig aandacht was vereenvoudiging van de regelgeving. Voor D66 is vermindering van de lasten een van de speerpunten.