Ministerraad


Kabinetsreactie op advies Denktank Leren En Werken

Persbericht | 13-11-2009

De ministerraad heeft op voorstel van de staatssecretarissen Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Van Bijsterveldt van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ingestemd met toezending aan de Tweede van de kabinetsreactie op het advies 'Tijd voor ontwikkeling' van de Denktank Leren en Werken.

Het kabinet is het met de constatering van de Denktank eens dat een leven lang leren nodig is en dat een cultuurverandering hiervoor een vereiste is. Deze cultuurverandering is essentieel voor een omslag op de arbeidsmarkt, waar flexibiliteit en mobiliteit steeds belangrijker worden.

Het kabinet zal de cultuurverandering gestalte geven met concrete maatregelen.. Zo is een wetsvoorstel in voorbereiding voor een wederzijdse scholingsaanspraak. Daarnaast komt er een onderzoek naar de eventuele invoering van een opleidingscheque. Ook gaat het kabinet een regeling uitwerken die organisaties en instellingen stimuleert om zich om te vormen tot lerende organisaties. Het kabinet bespreekt met sociale partners hoe voorzieningen zoals loopbaanadviezen en - begeleiding meer gemeengoed kunnen worden binnen ondernemingen.