GAIA

13 november 2009

GAIA en BLID: dierenwelzijn op veejaarmarkt Sint-Lievens-Houtem over algemeen behoorlijk nageleefd

De editie 2009 van de veejaarmarkt te Sint-Lievens-Houtem is op het vlak van het dierenwelzijn over het algemeen behoorlijk verlopen. Op enkele problemen na met een paar veedrijvers die zich misdroegen en met een aantal te kort aangebonden dieren, hielden de meeste runder- en paardenhandelaars zich aan de wetgeving en richtlijnen. Dat concludeert GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch.

Twintig waarnemers van de dierenrechtenorganisatie GAIA en van BLID (Belgische Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming) keken gisteren en eergisteren toe op het verloop van de markt. Zij stelden vast dat de situatie er in vergelijking met vorig jaar opnieuw op vooruit is gegaan. Er is zeker nog potentieel voor verbetering, maar de toestand wat het dierenwelzijn betreft is ongetwijfeld gunstig geëvolueerd. Zo waren de aangevoerde paarden van betere kwaliteit en werd er op een paar incidenten na geen wangedrag bij de handelaars vastgesteld.

De maatregelen waarvoor GAIA en BLID pleitten en die door het gemeentebestuur werden aangenomen, hebben hun vruchten afgeworpen. GAIA en BLID zullen hun rapport met voorstellen voor verbeteringen overmaken aan de burgemeester en vragen dat tegen de veedrijvers die onnodig geweld tegen dieren gebruikten strenge maatregelen worden genomen.