Senternovem

13-11-2009 | Protocol Monitoring Hernieuwbare Energie

Om te kunnen bepalen wat het percentage is aan hernieuwbaar geproduceerde energie in Nederland, is het protocol monitoring hernieuwbare energie opgesteld (voorheen protocol monitoring duurzame energie). SenterNovem is in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken verantwoordelijk voor het up-to-date houden van dit protocol. Het protocol vormt de basis van de monitoring van hernieuwbare energie in Nederland. Het document geeft aan wat de definitie is van hernieuwbare energie en hoe je kunt uitrekenen wat de hernieuwbare energieproductie in Nederland bedraagt. Het CBS gebruikt het protocol om de productie van hernieuwbare energie in Nederland te bepalen.

In mei van dit jaar heeft een stakeholdersbijeenkomst plaatsgevonden waarbij marktpartijen hun visie op het protocol gegeven hebben. Mede naar aanleiding van deze bijeenkomst is een concepttekst opgesteld van de vernieuwde versie van het protocol. Ook deze keer willen we u de gelegenheid geven om ons te wijzen op plekken waar het protocol mogelijk aanpassing behoeft zodat we deze suggesties mogelijk in de update kunnen verwerken. Op dinsdag 1 december wordt een bespreking gehouden over het concept. Indien u opmerkingen heeft, graag doorgeven vòòr 24 november, zodat we dit met de bespreking mee kunnen nemen. De inhoud en de duur van deze bespreking is afhankelijk van de opmerkingen over het concept en zal dus later bepaald worden. Hierna zullen de opmerkingen verwerkt worden en volgens de huidige planning het rapport begin januari 2010 gepubliceerd worden.

Ten opzichte van de vorige uitgave zijn de belangrijkste wijzigingen:
* Het aanpassen van de naam van het protocol in Protocol Monitoring Hernieuwbare Energie

* De methode voor het berekenen van het bruto eindverbruik zoals in de recent gepubliceerd Europese Richtlijn `Energie uit hernieuwbare bronnen' (2009/28/EG) staat in het protocol beschreven.

* Aanpassen kentallen warmte-koude opslag, mestvergisting, CO2-emmissies bij electriciteitsproductie en warmtepompen.