VNO en MKB: Steun kilometerprijs mits aan voorwaarden wordt voldaan

13/11/2009 18:31

VNO-NCW

DEN HAAG, 13 NOVEMBER 2009 - VNO-NCW en MKB-Nederland steunen het wetsvoorstel kilometerprijzen van minister Eurlings van verkeer op hoofdlijnen. Het principe van betalen per gereden kilometer is eerlijk en helpt, naast het bouwen van nieuwe en uitbreiden van bestaande wegen, om de files te bestrijden.

Wel stellen de ondernemersorganisaties voorwaarden aan de invoering, zoals destijds opgenomen in het plan Nouwen. Beprijzen moet de bereikbaarheid verbeteren en lastenneutraal zijn voor personenauto's, bestelauto's en vrachtauto's. De opbrengsten ervan moeten bestemd zijn voor infrastructuur en de kosten ervan acceptabel. Tenslotte moet het systeem klantvriendelijk zijn. Volgens minister Eurlings kan met dit wetsvoorstel aan deze voorwaarden van de commissie Nouwen worden voldaan.

Hoe een en ander uitwerkt hangt af van de precieze invulling. Onzekere factor daarbij is vooralsnog de manier waarop het spitstarief te zijner tijd wordt ingevoerd. Ook dat zal per saldo lastenneutraal moeten zijn. Het bedrijfsleven zal daar scherp op letten.

De bedoeling van het spitstarief is de files te verminderen. Het economisch noodzakelijke verkeer moet er voordeel van hebben. De opbrengst van een eventueel spitstarief moet worden ingezet om knelpunten op te heffen.

De schattingen van de systeemkosten liggen nog steeds boven het gewenste niveau, constateren VNO-NCW en MKB-Nederland. Of dit nog zal dalen, hangt mede af van de technische eisen en de wijze van invoering. Volgens de toeleverende industrie kunnen de kosten omlaag als het systeem van kilometerprijzen in combinatie met andere functies zoals navigatie, facturering en administratie, wordt aangeboden. Het kabinet moet die suggesties constructief meenemen in de uitwerking.