Gemeente Venlo


Persbericht
Datum 13 november 2009 Nr. 200

Intentieovereenkomst De Hamar ondertekend

Gemeente Venlo en Woonservice Urbanus hebben op hoofdlijnen overeenstemming bereikt over de uitvoering van het plan tot revitalisering van De Hamar. Vandaag hebben wethouder Lamers en directeur-bestuurder Van den Bercken van Woonservice Urbanus een intentieovereenkomst getekend. De intentieovereenkomst wordt op korte termijn omgezet in een realisatieovereenkomst.

De gebruikers van De Hamar hebben inbreng gehad in de ontwikkeling van het plan. In gesprekken, informatiebijeenkomsten en door deelname aan een klankbordgroep hebben zij hun mening kunnen inbrengen. Onlangs hebben zij zich achter de plannen geschaard door middel van het ondertekenen van een overeenkomst tussen Stichting De Hamar en de gebruikers.

Wethouder Jan Lamers: "Ik ben blij met het verloop van dit proces. De gebruikers, stichting De Hamar, Woonservice Urbanus en de gemeente Venlo zetten een belangrijke stap op weg naar een nieuwe Hamar. Belangrijk voor de gemeenschap en het verenigingsleven in Belfeld. We zijn inmiddels gestart met de voorbereidingen van de (ver)bouw van De Hamar. Vijf architecten zijn na een Europese aanbesteding uitgezocht. Zij zullen begin volgend jaar hun visie op tafel leggen. Daarna wordt een definitief ontwerp gekozen."

Joep van den Bercken: "Fantastisch dat we weer zo'n belangrijke stap vooruit zetten. Al vanaf 2004 maakt Woonservice Urbanus zich sterk voor een gerevitaliseerde Hamar. De uitvoering van het plan komt steeds dichterbij, zeker nu de gebruikers van De Hamar en Stichting De Hamar hun vertrouwen in de plannen definitief hebben onderschreven."

Gemeenschapshuis De Hamar in Belfeld is technisch en functioneel verouderd. Enkele onderdelen worden op dit moment te weinig gebruikt. Daarnaast wordt een groot gedeelte van het gebouwencomplex ­ de voormalige kantoren van de gemeente Belfeld ­ niet meer gebruikt. Daarom is er een plan is ontwikkeld voor de revitalisering van De Hamar. Dat plan voorziet in installatietechnische verbeteringen van de sporthal en vervangende nieuwbouw van het sociaal culturele centrum. Naast de functie voor de huidige gebruikers (hoofdzakelijk het traditionele verenigingsleven) wordt ook gekeken naar andere activiteiten, zoals bijvoorbeeld een mogelijke realisatie van een gezondheidscentrum, individuele sportbeoefening voor volwassenen (fitness, aerobics) en versterking van de functie van de bibliotheek
1