Ingezonden persbericht


Persbericht 23 oktober, Amsterdam

400 jaar relaties Japan - Nederland

In het kader van 400 jaar handelsrelaties tussen Japen en Nederland presenteert de Culturele Ambassade van het Lloyd Hotel twee exposities van Japanse kunstenaars: Stamppot Rode Kool en Lloyd Life 2009. Beide exposities zijn vanaf 13 november in het Lloyd Hotel te zien.

Lloyd Life 2009
Vanaf januari 2009 verblijft Chikako Watanabe als eerste Artist in Residence in het Lloyd Hotel. Zij was al langere tijd gefascineerd door de bijzondere geschiedenis van het Lloyd Hotel dat oorspronkelijk ontstaan is als migrantenhotel van de Koninklijke Hollandsche Lloyd Scheepvaartmaatschappij en later dienst heeft gedaan als gevangenis en als kunstenaarsateliers. Toen zij van het 'Japanese Government Overseas study Program for Artists' een beurs kreeg besloot ze die te wijden aan een onderzoeksproject over deze bijzondere geschiedenis. Zij creëerde in het Lloyd Hotel de expositie Lloyd Life die te zien was in de Lakenhallen in Leiden. Vanaf 13 november wordt deze getoond op de plaats waar hij was gerecreëerd. Het proces van realisatie van het kunstwerk, gebaseerd op de oorspronkelijke familiekamer van de migranten, was tevens een proces waarin de Nederlandse en Japanse mentaliteit elkaar in de tegenwoordige tijd ontmoetten.

Stamppot met Rode Kool
In de expositie Stamppot met Rode Kool onderzoekt een collectief Japanse kunstenaars die langere tijd in Nederland woont de typische Japanse aspecten van hun design en wat er Nederlands in hen is. Wederzijdse stereotyperingen van Japanners en Nederlanders worden ter sprake gesteld en er wordt gekeken wat er ontstaat als je diepere ontmoetingen aangaat die hieraan voorbij gaan. Vanuit de gedachte of er een mogelijkheid is om typische Japanse en typische Nederlandse objecten te vergelijken en het 'typische' er van aan te geven, worden specifiek Japanse objecten in specifiek Nederlandse omgevingen getoond. Nederland was bijna 250 jaar het enige Westerse land dat toestemming had om in Japan te verblijven en daar handel te drijven. Dit heeft tot gevolg dat Nederland lange tijd het raam was waardoor de Japanners naar het Westen keken. Omgekeerd zijn de Nederlanders nog altijd gefascineerd door de rijke Japanse cultuur en zijn er veel voorbeelden terug te vinden van Nederlandse beïnvloeding door Japan.

Opening op 13 november om 17.00
De tentoonstelling Stamppot Rode Kool loopt van 13 t/m 23 november De tentoonstelling Lloyd Life van Chikako Watanabe loopt van 13 november t/m 13 december Locatie: Lloyd Hotel & Culturele Ambassade
Openingstijden: elke dag geopend van 09.00 - 01.00 uur Beide exposities zijn gratis toegankelijk.

Stampot Rodekool is gesponsord door IKKI bier