Ingezonden persbericht



---


Persbericht

Fiep Westendorp Prijzen 2010 / 2011 voor jonge illustratoren toegekend aan Merel Boers, Maaike Verwijs en Anne van den Berg. Uitreiking vrijdag 13 november 12.00u door Hedy d'Ancona Universiteitsbibliotheek, Doelenzaal, Singel 425, Amsterdam.

De Stimuleringsprijzen van elk 20.000,- die iedere twee jaar door de Fiep Westendorp Foundation worden toegekend aan drie jonge illustratoren, worden voor 2010/2011 toegekend aan Merel Boers (28 jaar, Heemskerk), Maaike Verwijs (23 jaar, Breda) en Anne van den Berg (25 jaar Veghel). Vrijdagmiddag 13 november 12.00u zal Hedy d'Ancona aan de gelukkigen de prijzen uitreiken. Locatie: Universiteitsbibliotheek, Doelenzaal, Singel 425, Amsterdam. De stimuleringsprijzen waren een uitdrukkelijke wens van illustratrice Fiep Westendorp (1916-2004). Zij zijn bedoeld om jonge illustratoren in staat te stellen een specifiek project uit te voeren en zich verder te ontwikkelen. Merel Boers tekent zwart-wit figuren die zij vervolgens via borduursels overbrengt op oplosbare stoffen. Nadat de stof in water is opgelost blijft een 3 D kunstwerk over. Deze werken worden bij het ontwerpen van kleding gebruikt of - op zichzelf staand ­ als kunstwerk geëxposeerd.
In 2006 cum laude geslaagd aan de Gerrit Rietveld academie. O.a. winnaar Lancome colour Design Awards 2007, winnaar BLVD Modeprijs 2006, Nominatie Gerrit Rietveld Vormgevingsprijs 2006.
Diverse exposities waaronder Kantexpositie garenjurken (2008), Museum voor Moderne Kunsten, Arnhem: Garencollectiestukken (2007), Krabbedans Item Expositie Eindhoven afstudeercollectie (2006).
Maaike Verwijs heeft een stijl met een dramatische zeggingskracht die nieuwsgierig maakt. Zij wil haar illustraties uitwerken via pop-up technieken, deze technieken verder ontwikkelen en in nieuwe toepassingen gebruiken. Haar werk is volgens de jury ook zeer geschikt voor graphic novel.
Volgde een opleiding aan de AKV St. Joost, Breda. Gewerkt voor o.a. Vrij Nederland, Ode Magazine, Josh Tierney (schrijver) en Paul Paper (kunsternaarsproject). Exposities waaronder AKV St. Joost, Breda afstudeerexpositie 2008 en "Zwarte gaten" in het CKB Den Bosch.
Anne van den Berg wil met haar geïllustreerde boekjes onderwerpen bespreekbaar maken die bij meisjes en vrouwen gevoelig liggen. Zo maakte zij het boekje "Kleine tietjes zijn lief" en werkt ze aan een boekje over overspel. Volgde haar opleiding aan het ABCreatief, Koning Willem I College, Den Bosch en studeerde in 2009 af aan de St. Joost Academie voor Kunst en Vormgeving, Breda.




Fiep Westendorp
De eerste publicatie van Sophia Maria (Fiep) Westendorp dateert uit 1937. Ze is vooral bekend door haar jarenlange samenwerking met Annie M.G. Schmidt met wie ze in 1947 bevriend raakte. Zo verschenen haar tekeningen bij de verhaaltjes van Jip en Janneke vanaf 1952 in Het Parool. Gevolgd door illustraties bij Pluk van de Petteflet, Otje en Floddertje. Toch bestaat het oeuvre van Fiep voor meer dan 80% uit werk dat zij voor anderen maakte. Vanaf 1958 bracht ze ook de poezen Pim en Pom tot leven gebaseerd op de verhaaltjes van Mies Bouhuys. Fiep Westendorp en Mies Bouhuys kenden elkaar al lang omdat ze allebei voor de Vrouwenpagina én de Kinderpagina van Het Parool werkten.
In 1997 ontving ze het Oeuvre Penseel, een eenmalige prijs, speciaal voor haar, in het leven geroepen door de Stichting voor Collectieve Propaganda voor het Nederlandse Boek (CPNB). Fiep Westendorp overleed in 2004 op 87-jarige leeftijd. Bij haar overlijden heeft Fiep Westendorp de rechten op haar werk nagelaten aan de Fiep Westendorp Foundation.
De Fiep Westendorp Foundation
De Fiep Westendorp Foundation (FWF) heeft als voornaamste doel plezier te brengen in het leven van vooral die kinderen, die daarvan wel iets extra's kunnen gebruiken. Daarmee vervult zij een belangrijke wens van de illustratrice. De FWF doet dat vooral door gebruik te maken van de illustraties van Fiep Westendorp. Zo heeft de FWF in twintig kinderziekenhuizen of kinderafdelingen van algemene ziekenhuizen een Fiepspeelhoek geplaatst. Een aantal Blijf van m'n Lijfhuizen heeft een Fiep-speelgoedbank, gevuld met allerlei Fiep-speelgoed ontvangen. In het voorjaar van 2006 gingen 250 Fiep-tekenkisten met teken- en schilderspullen naar Bosnië. Ook heeft zij een Fiep Westendorp Beurs ingesteld voor veelbelovende jonge illustratoren. De winst die wordt gemaakt met merchandising, boeken en DVD's gaat naar de FWF.
De prijzen worden uitgereikt tijdens de Fiep Westendorp Dag op 13 november a.s. Die dag zullen tevens de drie winnaars van twee jaar geleden hun eindproducten presenteren. Het betreft:
Chuck Groenink ­ Een korte film en een prentenboek met gebruik van eigengemaakte poppen.
Douwe Dijkstra ­ Een korte animatiefilm bij een speciaal hiervoor gecomponeerd klassiek muziekstuk.
Pyhai Jin - Prentenboek: Verwondering over kleine dingen. Oktober 2009

---



Ingezonden persbericht