Ingezonden persbericht


Persbericht Nijmegen, 6 november 2009

Tweede museumavond op 13 november De wereld van Katherina

Thema: In het atelier van de meester

Wat weten we van de anonieme meester die het getijdenboek van Katherina wereldberoemd maakte? Waaruit putte hij zijn enorme fantasie? De tweede avondopenstelling bij de tentoonstelling 'De wereld van Katherina', vrijdag 13 november, heeft als thema 'In het atelier van de meester'. Tussen 18.00 uur en 21.00 uur kunnen bezoekers genieten van lezingen van Rob Dückers, gastconservator bij de tentoonstelling. Aanvang lezingen: 18.30 uur en 19.45 uur. Een moderne miniatuurkunstenaar is aan het werk op de galerij van het museum, en toont zijn atelier. In Het Museumcafé kunnen bezoekers middeleeuwse forellen, haantjes en stoofpeertjes eten, net als Katherina dat deed in de Valkhofburcht. En wie eens een woordje wil wisselen met Katherina van Kleef: haar look a like is aanwezig, gekleed in haar goudbrokaten japon en 13 kilo zware hertoginnenmantel. De andere museumavonden vinden plaats op 20 november, 27 november en 11 december en 18 december. Het museum is dan open tot 21.00 uur.

De anonieme meester: meester van het dagelijks leven De 'Meester van Katherina van Kleef' wordt gerekend tot de top van de Noord-Europese boekverluchters uit de 15e eeuw. Zijn echte naam is onbekend. Met oog voor detail creëerde hij een intieme wereld van devotie, demonen en dagelijks leven in de late middeleeuwen. Ongekend vrij en met gevoel voor humor zette hij religieuze taferelen neer, als waren het scènes uit het leven van alledag. In het getijdenboek van Katherina hebben de boeren modder aan hun kleren en zie je oerhuiselijke taferelen: het kind Jezus in een loopwagentje en Jozef die soep naar binnen lepelt. Maar ook zijn er minder wereldse afbeeldingen, zoals duivelse figuren in een vlammende hellemond. Margedecoraties bulken van fantasie: vissen die elkaar in de staart bijten, megakrakelingen, kippen aan het spit en dwergachtige figuren die uit bloemen kruipen.

Moderne miniaturist
De 'Meester van Katherina van Kleef' is ons onbekend, maar de naam van een moderne 'middeleeuwse' miniaturist kennen we wel: Alexander Summers. Hij werkt op 13 november met originele middeleeuwse technieken aan prachtige reconstructies van bekende miniaturen. Elk aspect van het ambacht heeft hij in de vingers; het mengen van de pigmenten, het aanbrengen van het bladgoud en het minutieus schilderen van de gedetailleerde composities. Speciaal voor deze museumavond komt hij vanuit Engeland en brengt zijn werk en zijn hele atelier mee. Ontdek de technieken van de meester.

Middeleeuws menu
In Het Museumcafé staan o.a. Ayunnesoppe (uiensoep), Carpuyn uit den hoven (haantjes uit oven tuin) en peertjes in rode wijn op het menu. Attentie: voor groepen groter dan 6 personen is er beperkt plaats. Aanmelding voor groepen groter dan 6 personen is noodzakelijk via publiekszaken@museumhetvalkhof.nl. Zij krijgen een reserveringsbevestiging.

Bezoekcomfort
Voor de bezoekers is er volop tijd en ruimte om van de expositie 'De wereld van Katherina' te genieten. Er zijn geen tijdsblokken en de kassa-afhandeling is snel. Bovendien worden de objecten: middeleeuwse kostuums, voorwerpen en miniaturen (o.a. de 100 miniaturen uit Katherina's getijdenboek) zeer ruimtelijk gepresenteerd.

Thema's van de overige museumavonden
Vrijdag 20 november: De kledij van Katherina
Vrijdag 27 november: Vertier aan het hof
Vrijdag 11 december: Katharina en haar hofreizen Vrijdag 18 december Bij Katherina in de keuken

Museum Het Valkhof, Kelfkensbos 59, Nijmegen, T: 024-360 88 05. www.museumhetvalkhof.nl De tentoonstelling is open in de periode 10 oktober 2009 t/m 3 januari 2010. Dinsdag t/m vrijdag: 10-17 uur. Zaterdag, zondag en feestdagen: 11-17 uur. Gesloten op maandagen, 25 december en 1 januari. Speciale museumavonden met lezingen, activiteiten en een middeleeuws diner: vrijdag 13, 20 en 27 november, 11 en 18 december, tot 21.00 uur. Reserveren voor de lezing niet nodig. Let wel: vol is vol.

Einde persbericht



Ingezonden persbericht