Vrije Universiteit Amsterdam

JICHUD. Eenheid in het werk van Martin Buber.


* Startdatum: 13-11-2009


* Tijd: 13.45


* Locatie: Aula


* Titel: JICHUD. Eenheid in het werk van Martin Buber.


* Spreker: J.H. Schravesande


* Promotor: prof.dr. H.M. Vroom


* Onderdeel: Faculteit der Godgeleerdheid


* Wetenschapsgebied: Aard- en levenswetenschappen


* Evenementtype: Promotie

Tussen de vier benaderingen van de werkelijkheid in het werk van Martin Buber worden spanningen gezien. De vier delen van zijn werk zijn niet zonder meer tot elkaar te herleiden, maar er zijn geen zodanige contradicties dat zijn werk niet een eenheid vormt. Dit zegt Hans Schravesande in zijn promotieonderzoek.

Het werk van de joodse denker Martin Buber is breed en divers. Hij deelt zijn werk zelf in vieren: geschriften over filosofie, de bijbel, het Chassidisme en het Jodendom. Volgens sommigen is de eenheid van dit werk ver te zoeken, en lijkt het wel of het van verschillende personen afkomstig is.

Schravesande onderzocht de eenheid van het werk. Juist in de wijze waarop de delen elkaar aanvullen en uitleggen, ligt de kracht ervan. Hij onderzocht de eenheid aan de hand van de wijze waarop Buber zijn leven lang naar eenheid en heelheid heeft gezocht, tegen de achtergrond van het denken van Nietzsche, van de chaos van twee wereldoorlogen en het ontstaan van de staat Israël.

De eenheid die hij zoekt is uiteindelijk religieus bepaald: vanuit het geloof in de eenheid van God. Zijn zoektocht vindt plaats vanuit een messiaanse verwachting van eenmaking (`jichud') van de hele werkelijkheid, waaraan God en mens samenwerken. Het dialogische denken, waardoor Buber vooral bekend is (`Ich und Du'), vraagt aandacht voor een onopgeefbare tweeheid. Maar dat is een tweeheid waarvan de polaire spanning tegelijk eenheid verwerkelijkt. Binnen de vier delen van het werk is de oriëntering aan de Bijbel uiteindelijk dominant.

Schravesande belicht ook het thema eenheid vanuit de verhouding van mystiek tot het gewone leven, de verhouding van geschiedenis en natuur, de eenheid van religies en volken en het probleem van goed en kwaad.

Het volledige proefschrift is te downloaden via VU-dare.
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam