Gemeente Achtkarspelen


Persbericht

Aanvulling

2009/YG104
Buitenpost, 12 november 2009

Raad unaniem akkoord met investeringsagenda Achtkarspelen Ruimte voor investeringen, stimuleren van werkgelegenheid en geen lasten verhoging

De gemeenteraad van Achtkarspelen is donderdagavond 12 november unaniem akkoord gegaan met de investeringsagenda voor de komende jaren. Ondanks de voelbare recessie in Achtkarspelen wist de gemeente een sluitende meerjarenbegroting te presenteren waarbij de lasten voor de burgers in de gemeente niet worden verhoogd.

De Onroerendezaakbelasting stijgt in 2010 en 2011 met slechts 0,5% (de door het CPB voorspelde inflatieontwikkeling), in plaats van de voorgenomen 1,9% en 1,5%. De gemeente wil daarmee tegemoetkomen aan de oproep van het rijk aan de gemeente om de lokale lasten minimaal te laten stijgen.

De inkomsten van de gemeente zullen door het Rijk vanaf 2010 gekort worden. Dit betekent dat vanaf 2010 een scherpere prioriteitstelling ten aanzien van de kerntaken noodzakelijk is. De komende jaren zal Achtkarspelen aan al haar verplichtingen kunnen voldoen, heeft ze haar risico's in beeld, zijn voorzieningen en reserves goed gevuld en is er ruimte voor extra miljoeneninvesteringen die de regionale economie bevorderen.

Extra aandacht voor sociale zorg en werkgelegenheid Door de economische recessie neemt het aantal verzoeken voor schulddienstverlening toe. Achtkarspelen is in staat om deze verwachte groei op te vangen. Bovendien wordt de schulddienstverlening permanent opgenomen in de laagdrempelige dienstverlening van de gemeente, waarmee Achtkarspelen in Nederland voorop loopt. De voorzieningen op het terrein van bijzondere bijstand, WMO en WVG blijven in stand.

Met een vijftiental nieuwe maatregelen probeert de gemeente in samenspel met het bedrijfsleven zoveel mogelijk werkgelegenheid te behouden en vinden omvangrijke investeringen plaats voor de versterking van het ondernemersklimaat in de gemeente.

Kostenbesparingen
De gemeente ziet verschillende manieren om kosten te besparen op het gebied van aanbestedingen en loonkosten en kosten inhuur. De aanbestedingsmarkt verandert; de concurrentie neemt toe. Hierdoor is het mogelijk om als gemeente door aanbesteden goedkoper in te kopen. Door het nieuwe aanbestedingsbeleid van de gemeente Achtkarspelen kan de gemeente het maximale uit aanbestedingen halen. Het gemeentebestuur wil tevens de inhuur van derden terugdringen en een aantal vacatures niet of goedkoper invullen. Ze wil een actief personeelsbeleid voeren en investeren in opleiding van het personeel. De samenwerking met de gemeente Tytsjerksteradiel levert op termijn ook voordelen op. Daarnaast gaat Achtkarspelen onderzoeken hoe studenten nog meer ingezet kunnen worden bij diverse werkzaamheden of onderzoeken in de gemeente. Deze motie van het GBA en de FNP werd door de meerderheid van de raad gesteund.

Ruimtelijke economische ontwikkeling
In het Economische Beleidsplan en Gewogen Ambitie I, II en III is een stevig fundament gelegd voor de economische beleidslijn en de activiteiten die de komende jaren uitgevoerd zullen worden. Dit maakt het voor de gemeente mogelijk om in tijden van economische crisis anticyclisch te investeren om zo de ruimtelijke economische ontwikkeling van Achtkarspelen op peil te houden.

De gehele raad is ingestemd met een amendement van de PvdA om alsnog een bedrag van 25.000 euro te reserveren voor een onderzoek naar de zuidelijke rondweg Surhuisterveen. In 2010 start de uitgifte van kavels van het bedrijventerrein in Kootstertille en de ontwikkeling van de 2e fase van het Lauwerskwartier in Surhuisterveen. De bedrijventerreinen Blauforlaet en de Oostkern wachten een grondige revitalisering. De MER studie naar de varianten van de ontwikkeling van Skulenboarch Westkern gaat van start. De planontwikkeling van het Stationsgebied in Buitenpost staat eveneens hoog op de agenda.

CDA diende een motie in om de Verordening geurhinder 2009 te splitsen in een deelverordening geurhinder melkveehouderij 2009 en een deelverordening geurhinder intensieve veehouderij 2009. Deze motie is door de gehele raad aangenomen. De resultaten van het te houden onderzoek naar de deelverordening geurhinder melkveehouderij zullen zo spoedig mogelijk aan de gemeenteraad worden voorgelegd. Hiervoor is gekozen om de ontwikkeling van melkveehouderijen niet te belemmeren.

Cultuur en sport
Achtkarspelen stimuleert deelname aan sport- en culturele verenigingen zodat burgers zich kunnen ontwikkelen en ontplooien. De gemeente gaat onderzoeken wat de mogelijkheden zijn van realisering van een kunstgrasveld op sportpark De Bosk. Deze motie, ingediend door de PvdA, werd door de gehele raad gesteund. In 2007 is de bekostiging van het schoolzwemmen en het leerlingenvervoer naar het zwembad afgeschaft. De PvdA fractie diende tijdens de raadsvergadering een motie in om een plan op te stellen om ouders te overtuigen van de noodzaak voor kinderen om te kunnen zwemmen en te stimuleren dat kinderen bij het verlaten van het basisonderwijs zwemmen machtig zijn. Deze motie is door de meerderheid (PvdA, CDA en de Christen Unie) van de raad gesteund.

Dienstverlening
Vanaf 2015 zijn gemeenten de ingang voor burgers, bedrijven en instellingen met vragen aan en over de overheid. De gemeente is dan hét loket voor de gehele overheid en zal daarvoor al in 2010 een Klant Contact Centrum (KCC) moeten hebben ingericht. De komende periode worden vervolgstappen gezet om te komen tot een volwaardig KCC. De gemeentelijke servicenormen blijven leidend voor de kwaliteit van de dienstverlening en worden waar mogelijk aangescherpt om zo de dienstverlening naar de burger op een steeds hoger peil te brengen.