Ton voor batterijen krijgt gezelschap van box voor spaarlampen

13/11/2009 06:00

Creative Venue BV

LightRec introduceert inzamelmiddel voor spaarlampen voor Nederlandse supermarkten

Zoetermeer, 13 november 2009

Op verzoek van de Stichting LightRec Nederland ontwikkelde NVMP samen met SITA, na uitgebreid overleg met diverse grote Nederlandse winkelbedrijven, een inzamelmiddel voor spaarlampen dat net als de welbekende ton voor lege batterijen bij de in- of uitgang van de winkel zal komen te staan. Hoewel het nu al mogelijk is om naast de milieustraat oude spaarlampen bij de kassa van een winkel af te geven, moet deze speciale inzamelbox het inleveren van defecte energiezuinige verlichting nog gemakkelijker maken. Deze week start een pilot om de inzamelbox in de praktijk uit te testen.

Met de uitfasering van gloeilampen is het nu al mogelijk om oude spaarlampen gewoon in de winkel in te leveren wanneer er een nieuwe lamp wordt gekocht. De mogelijkheden hiervoor zijn vormgegeven in de landelijke voorlichtingscampagne waarvoor de Nederlandse detailhandel samenwerkte met het Ministerie van VROM en de producenten en importeurs. LightRec heeft ervoor gepleit om in de campagne ook aandacht te geven aan de afdanking van energiezuinige verlichting zoals spaar- en LED-lampen. De stichting biedt al een inzamelsysteem aan 'behind the counter', waarmee supermarktketens aan de wettelijke verplichtingen rondom inzameling voldoen. Het winkelpersoneel neemt in dit geval de lampen aan van klanten en slaat deze 'achter de kassa' in speciale kratten op.

Met het nieuwe inzamelmiddel doen consumenten zelf hun oude spaar- of LED-lamp in de daarvoor bestemde box en is het contact met medewerkers van de winkel niet meer nodig. Hiermee slaat LightRec opnieuw een slag in de toegankelijkheid van het landelijke inzamelsysteem voor verlichting.

Spaarlamp stuk? Lever hem in!

Het inzamelmiddel bestaat uit een standaard met twee kratten, elk met een inhoud van 30 of 60 liter, inzetbaar afhankelijk van de ruimte in de winkels. Vergelijkbaar met de ton voor lege batterijen wordt een hoes over deze standaard geplaatst, desgewenst met een aanduiding van de winkelketen. De inzamelbox maakt door de aanwezige boodschap in het design duidelijk waar 'ie voor dient: 'Spaarlamp stuk? Lever hem in!'.

Zoals eerder aangekondigd moest het inzamelmiddel aan strenge criteria voldoen. Het ontwerp van het nieuwe inzamelmiddel minimaliseert dan ook mogelijke risico's, zoals glasbreuk. Het is ook ontworpen om de handelingen door de medewerkers tot een minimum te beperken. De standaard is kind- en gebruiksvriendelijk, ergonomisch doordacht, eenvoudig te plaatsen en heeft een professionele uitstraling.

De speciale inzamelbox zal in de toekomst onder de noemer van Wecycle, het platform voor recycling en inzameling van elektr(on)ische apparatuur en spaarlampen, worden gedistribueerd en geleegd. En voor de kosten hoeven de winkelbedrijven dit initiatief niet te laten: volle inzamelboxen worden op kosten van LightRec opgehaald en vervangen door lege kratten.

Van eind november tot eind mei loopt er een proef met het nieuwe inzamelmiddel in tien Albert Heijn winkels.





http://lightrec.nl