Raad van State


vrijdag 13 november 2009
Zitting over de grotendeelse goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van het bestemmingsplan 'vrijstellingsmogelijkheid voor vlaggenmasten' van de gemeente Lansingerland. Het plan maakt het mogelijk vrijstelling te verlenen voor vlaggenmasten en lantaarnpalen van maximaal negen meter hoog. Het plan vult hiermee 17 bestemmingsplannen van de gemeente aan. Het provinciebestuur heeft geen goedkeuring verleend aan de aanvulling van het bestemmingsplan 'Korenmolenhoek'. Twee bewoners van de Rosmolen in het deelgebied Korenmolenhoek komen hiertegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200903393/1)

10.00 uur

Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Zaanstad heeft opgelegd aan een uitgaanscentrum aan de Hemkade in Zaandam. Het gemeentebestuur heeft de dwangsom opgelegd, omdat uit een geluidsonderzoek zou zijn gebleken dat het uitgaanscentrum niet aan de geluidsnormen kan voldoen. Het centrum moet van de gemeente binnen een maand een nieuw onderzoek laten uitvoeren waaruit blijkt dat hij wel binnen de geluidsnormen blijft. Het centrum komt tegen de dwangsom in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200903059/1)

11.00 uur

Zitting over het besluit van het college van gedeputeerde staten van Flevoland, waarbij is bevolen dat de eigenaar van een perceel aan de Wijk in Urk moet toestaan dat daar saneringswerkzaamheden plaatsvinden. Het provinciebestuur heeft de eerdere bezwaren van de eigenaar tegen dit bevel afgewezen. De man vindt dat de saneringswerkzaamheden tekort zullen schieten omdat de bodemverontreiniging op zijn perceel groter is dan waarvan het provinciebestuur is uitgegaan. De eigenaar komt tegen het zogenoemde gedoogbevel in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200902334/1)

11.45 uur

(Deze zaak is alsnog op 12 november 2009 ingetrokken) Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Heerlen om maatregelen te treffen tegen een paardenpension aan de Zandweg in Heerlen. Space Exhibitions had om de maatregelen verzocht. Volgens het bedrijf - dat naast het paardenpension ligt - heeft het paardenpension in strijd met milieuregelgeving geen mestbassin en een gesloten riool aangelegd. Verder vindt Space Exhibitions de afstand tussen hun woning en het dierenverblijf te klein. Hierdoor zou geuroverlast ontstaan. Daarom komt het bedrijf tegen de weigering in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200903241/1)

13.00 uur

Zitting over de grotendeelse goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Fryslân van het bestemmingsplan 'Bedrijvenpark De Hemmen A7' van de gemeente Sneek. Het maakt de uitbreiding van het reeds bestaande bedrijvenpark De Hemmen mogelijk. De eigenaar van een sport-/fitnesscentrum is het er niet mee eens dat het bestemmingsplan het centrum in een van zijn gebouwen aan de Smidsstraat niet toestaat. De man heeft ook een groothandel in meubels. Het bestemmingsplan staat ook deze handel niet toe. Tegen beide onderdelen van het bestemmingsplan komt de man in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zitting gaat ook over de weigering door het gemeentebestuur om een vrijstelling van het bestemmingsplan te verlenen voor deze activiteiten. De rechtbank Leeuwarden heeft in april 2009 het eerdere beroep van de man tegen de weigering ongegrond verklaard. (zaaknummers 200903284/1 en 200903434/1))

14.30 uur

Zitting over de waarschuwing die de voorzitter van de gemeenteraad van Abcoude heeft gegeven aan een gemeenteraadslid. De voorzitter heeft hem een officiële waarschuwing gegeven, omdat het gemeenteraadslid niet meer in de gemeente Abcoude zou wonen. De gemeenteraad heeft hetzelfde geoordeeld. Volgens de raad blijkt uit de gemeentelijke basisadministratie van de gemeente Loenen dat de man in die gemeente woont en niet in Abcoude. Dit zou ook uit onderzoek zijn gebleken. De man komt tegen het oordeel van de gemeenteraad in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200908213/1)