Ingezonden persbericht


PERSBERICHT - 13 november 2009

Petitie Stop de Bijensterfte is de 40.000 handtekeningen gepasseerd

Burgers zijn sterk betrokken bij het lot van de bijen

Op 12 juni 2009 startte Natuurbeheerder Jaap Molenaar, imker Peter Slootweg en wetenschapper Jeroen van der Sluijs (Universiteit Utrecht) de Petitie "Stop de Bijensterfte". Aanleiding was het feit dat de minister van LNV ondanks Kamervragen geen echte acties ondernam.

Binnen 5 maanden heeft de Petitie ruim 40.000 handtekeningen ontvangen: digitale via www.petities.nl en papieren handtekeningen via de vele vrijwilligers. De Petitie wordt inmiddels gesteund door 20 organisaties, waaronder de Algemene Nederlandse Imkervereniging, de Vlinderstichting, Stichting Natuur en Milieu, Vereniging Milieudefensie, Partij voor de Dieren, Green Peace Nederland, Stichting de Kleine Aarde, Biologica en de Dierenbescherming.

De Petitie eist o.a. een stop op gebruik van insecticiden, meer drachtplanten en steun voor de vergrijzende imkerij in Nederland.

De argumenten van de Petitie dat de bijensterfte wordt veroorzaakt door een combinatie van oorzaken is tijdens het Wereld Bijen Congres (Apimondia, september 2009) door verschillende internationale onderzoekers bevestigd.

De voornaamste conclusies van deze bijeenkomsten waren:


· in intensieve landbouwgebieden is het huidige gebruik van pesticiden (neonicotinoiden) een belangrijke verklaring voor de hoge bijensterfte;


· de huidige risicobeoordeling voor de toelating van bestrijdingsmiddelen biedt geen bescherming aan honingbijen en moet daarom drastisch op de schop;


· de praktijkkennis van imkers en de dagelijkse waarnemingen van imkers over het gedrag van hun volken moet beter benut worden in het onderzoek en bij de risicobeoordeling van pesticiden;


· de laatste conclusie is het gebrek aan transparantie in de werkwijze van de internationale instituties die verantwoordelijk zijn voor de risicobeoordeling van pesticiden, zoals de ICPBR (International Commission for Plant-Bee Relationships) en EPPO (European Plant Protection Organisation).

De Petitie wordt op dinsdag 24 november aangeboden aan de Vaste Kamercommissie van LNV.

De Petitie is te vinden in het Nederlands petitieloket op: http://stopbijensterfte.petities.nl.

Achtergrondinformatie over de Petitie is te vinden op de weblog: Honingbijen en hun bedreigingen (http://www.stopdebijensterfte.nl). Wetenschappelijke achtergrond over bijensterfte en de gevaren van deze insecticiden zijn te vinden op de site van Universiteit Utrecht: http://www.bijensterfte.nl.

Noot voor redacties