FNV Bouw

FNV Bouw: aanpak crisis en 1,25% meer loon

FNV Bouw zet in op aanpak van de crisis. Daarom besloot de bondsraad op 12 november om in het komende cao-seizoen allereerst werkgelegenheids- en scholingsafspraken te maken. Wel moet de koopkracht op peil blijven; daarom wil de bondsraad in 2010 1,25% loonsverbetering. Omdat er geen 'samenleving van werkende armen' mag ontstaan, is koppeling van de uitkeringen met de lonen noodzakelijk. Dit wordt de inbreng aanstaande maandag in de Federatieraad van de FNV, de vergadering van de voorzitters van alle bonden: deze bepaalt de gezamenlijke FNV-inzet voor de cao-onderhandelingen.

Het percentage van 1,25 past binnen de afspraken van het Sociaal Akkoord om 'op of rond de inflatie' te blijven. Want daar hoort de afspraak bij dat de gemeentelijke lasten niet stijgen. "En dat zien we nog niet gebeuren", aldus Charley Ramdas, coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid van FNV Bouw. De inflatie wordt voor volgend jaar op 1% geraamd.

De bondsraad adviseert hiermee de sectoren FNV Afbouw & Onderhoud, FNV Bouw & Infra, FNV Meubel & Hout en FNV Woondiensten voor hun cao-onderhandelingen. De grootste cao, die voor de bouwnijverheid, loopt overigens door tot 31 december 2010.

De uitgangspunten voor de cao-onderhandelingen bevatten ook wensen voor het beter in overeenstemming brengen van werk en privé. Meer zeggenschap over eigen werktijden en het tijdelijk aanpassen van de werktijd worden steeds meer noodzaak in sectoren waar nu nog een min of meer traditionele bedrijfsvoering geldt: "Met ondernemingsraden zouden we naar betere spreiding van vakantie kunnen toewerken", suggereerde Charley Ramdas. Het 'advies' aan bedrijven om op een vaste tijd in de zomer enkele weken te sluiten, raakt steeds meer uit de tijd.

De bondsraad vroeg verder extra aandacht voor werknemers die kort voor hun vroegpensioen ontslagen worden. Zij zouden de mogelijkheid moeten krijgen hun pensioenopbouw voort te zetten; werkgever of sector moeten dan het werkgeversdeel opbrengen. En van de huidige 'jeugdlonen' wil de bondsraad af: voor iedere werknemer moeten opleiding en ervaring gelden, niet de leeftijd.