Gemeente Vlaardingen


Sterre Baaima van CBS Het Anker ontwerpt Vlaardingse Jeugdlintje

12 november 2009

De twaalfjarige Sterre Baaima van groep 8 van de christelijke basisschool Het Anker heeft het winnende ontwerp gemaakt voor het Vlaardingse Jeugdlintje. Loco-burgemeester Anny Attema maakte dit bekend op de Dag van Respect op donderdag 12 november.

De medaille van Sterre heeft het rood, geel en blauw van de Vlaardingse vlag, een stoere leeuwenkop en de tekst Jeugd Vlaardingen. De medaille is kleurig en strak vormgegeven. De loco-burgemeester liet het winnende ontwerp zien en beloonde Sterre met een bos bloemen en een cadeaubon voor een speelgoedwinkel. Na de bekendmaking lieten de loco-burgemeester en Sterre samen zeven witte duiven los als teken van respect en geluk.

Vlaardingse Jeugdlintje
Redders in nood krijgen veel aandacht op televisie, die kent iedereen. Sommige volwassen krijgen een Koninklijke of gemeentelijke onderscheiding. Maar er zijn ook jonge helden die niet in de schijnwerpers komen te staan, terwijl ze zich wel op een heel bijzondere manier inzetten voor anderen of voor de stad. Vlaardingen is trots op deze kinderen en jongeren en vindt dat ook zij een lintje verdienen. Vandaar dat het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om het Vlaardingse Jeugdlintje in te stellen. Voor het ontwerpen van de medaille aan het lintje heeft de gemeente Vlaardingen alle leerlingen tot 18 jaar van de Vlaardingse scholen uitgenodigd om mee te doen aan de ontwerpwedstrijd.

Wanneer wordt het Vlaardingse Jeugdlintje uitgereikt? Veel kinderen en jongeren doen vaak iets geweldigs, door bijvoorbeeld oog te hebben voor hun omgeving en hulpvaardig te zijn. Soms is dat een heldendaad. Bijvoorbeeld wanneer kinderen/jongeren, in geval van nood, snel handelen en een leven redden. Soms zijn het bijzondere acties of uitzonderlijke keuzes. Deze kinderen en jongeren, die zich belangeloos inzetten voor de samenleving, kunnen in aanmerking komen voor een Jeugdlintje. Iedereen kan een kind of jongere voor een jeugdlintje voordragen. De burgemeester beoordeelt de aanvraag en reikt de lintjes uit.

Wie komen in aanmerking?
Alle kinderen en jongeren tot 18 jaar die in Vlaardingen wonen, zich belangeloos inzetten voor de maatschappij en die voor hun inzet een beloning verdienen, komen in aanmerking! Bijvoorbeeld jonge helden die:

* ouderen, zieken of gehandicapten hebben geholpen op een structurele manier;

* zich buitengewoon hebben ingezet voor een goed doel;
* zich vrijwillig hebben ingezet voor een sportvereniging, jongerencentrum, buurthuis;

* een bijzondere maatschappelijke prestatie of daad hebben verricht.

Meer info? Kijk op www.vlaardingen.nl/jeugdlintje.